Терористичните атентати в Париж сложиха отпечатък върху Срещата на Г-20

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичните атентати в Париж сложиха отпечатък върху Срещата на върха на лидерите на групата на Г-20, която започна днес в турския средиземноморски курорт Анталия Белек.

При откриването турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е домакин на форума, прикани лидерите на 20-те най-развити икономики в света да запазят минута мълчание със ставане на крака в памет на жертвите от терористичните атаки в Париж.

Атентатите в Париж са удари не само срещу Франция или Турция, но и срещу цялото човечество, заяви преди това американският президент Барак Обама, който се срещна с турския президент Ердоган.

Готови сме да направим всичко, което зависи от нас, за да бъдат предадени на правосъдието извършителите на тези престъпления. Турция е важен съюзник в сирийската криза, а също и в борбата срещу ИДИЛ. Турция и турският народ приютяват 2,5 млн. бежанци.Това е много тежко бреме. Обсъдихме какво може да направим за облекчаването му.

В словото си при откриване на Срещата на върха турският президент подчерта, че държавите вече са изправени пред колективни форми на тероризъм, които заплашват цялото човечество.

Този Форум заседава в една много различна обстановка, която е предизвикана от терористичните атентати в Париж, които отнеха живота на над 129 души и над 200 са ранени, те потресоха всички ни и решително ги осъждаме, същевременно наложиха отпечатък върху срещата. Гръбнакът на тероризма може да бъде пречупен, ако световните финансови кръгове работят за намаляване на младежката безработица и при обединяване на усилията на всички.

 В по-късните часове се очаква среща на Ердоган с Владимир Путин, а също и с Ангела Меркел.

 В същото време стотици хора демонстрираха в Анталия в знак на протест срещу Срещата на върха на Г-20. Има задържани протестиращи.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53