Асад: Няма червени линии по пътя към президентските избори в Сирия

Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма червени линии, които не могат да бъдат пресечени по пътя към президентските избори в Сирия. Условие за организирането на такива избори е съгласието между всички сирийци, заяви сирийският президент Башар Асад. Той бе категоричен, че да се поставят времеви рамки на политическия процес обаче е несериозно преди разбиването на терористите. Това е първият официален коментар на Асад по отношение на плана на световните и регионалните сили, оповестен във Виена миналата събота.

Планът на така наречената "Група за подкрепа на Сирия", в която влизат САЩ, Русия, Турция, Саудитска Арабия и Иран, предвижда установяване на примирие между правителството и бунтовниците и започване на преговори помежду им най-късно от 1 януари, които трябва да доведат до избори най-късно след 18 месеца.

Изявлението на Асад, предадено от официалната сирийска агенция САНА, дойде по време, докато враждуващите страни преговарят за прекратяване на огъня в района източно от Дамаск. Ако преговорите, водени с иранско и руско посредничество, успеят, примирието в тази част от Сирия може да влезе в сила веднага и да продължи поне през следващите две седмици.
Асад заяви, че "при благоприятни обстоятелства" политическият процес може да бъде извършен в рамките на две години, "със съгласието на всички сирийци". По спорния въпрос за оставането му на поста, той повтаря тезата си, че може да подаде оставка само в резултат на избори.

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ не може да бъде елиминирана преди политическото уреждане на сирийския конфликт. Такова уреждане обаче е невъзможно, докато сирийският президент Башар Асад остава на власт, заяви на свой ред президентът на САЩ
Барак Обама.

Междувременно за прехода в Сирия се изказа и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В телевизионно интервю той заяви, че Башар Асад не бива да участва в планираните избори, и че в гласуването трябва да вземат участие милионите сирийски бежанци, намерили убежище предимно в Турция, Йордания и Ливан.

Приоритетите на Анкара в Сирия остават създаването на зона, забранена за полети, зона за сигурност, "очистена от терористи", и програмата за обучение на опозиционните сили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53