Руските самолети, прелетели през турското въздушно пространство, били два

Снимка: БГНЕС

Официален турски представител е заявил, че самолетите, прелетели през турското въздушно пространство, всъщност били два. Те били прихванати от два турски изтребителя Ф-16, патрулиращи в района. Турските пилоти отправили 10 предупреждения към чуждите машини в интервал от 5 минути, но единият самолет не изпълнил предупреждението и бил свален, уточни той.

Двамата чужди пилоти, за които се твърди, че са руснаци, успели да катапултират. Според информация на турската телевизия CNN Türk един от пилотите на сваления самолет е хванат от тюркмените, които се сражават в планината Тюркмен Дагъ покрай турската граница срещу сирийската армия, която се подкрепя от ударите на руските ВВС.

Според турската медия "Доган хабер ажансъ" се наблюдавало интензивно движение на руски хеликоптери в района на планината, които вероятно търсят отломки от машината и другия пилот, отбелязва агенцията.

Това подсилва твърденията на Анкара, които бяха отхвърлени от руското министерство на отбраната.

Според Москва руският самолет е претърпял катастрофа в Сирия, близо до границата с Турция. Руската версия е, че машината летяла на височина 6 хиляди метра на сирийска територия, не е пресичала турското въздушно пространство и е била свалена с ракета от земята.

В същото време двама турски граждани са били ранени от останките на сваления самолет.

Руските удари в Сирия са огнище на напрежение между Анкара и Москва от известно време. Тези дни турският премиер Ахмед Давутоглу остро предупреди Русия да спре бомбардировките над населените с тюркмени области в Сирия и да се заеме само с войната срещу "Ислямска държава".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53