Един от издирваните предполагаеми терористи в Белгия е бил съсед на въоръжения нападател от международния влак "Талис"

Снимка: БГНЕС

Един от двамата издирвани предполагаеми терористи в Белгия е бил съсед в Брюксел на въоръжения нападател от международния влак "Талис", обезвреден на 21 август.

Мохамед Абрини, чиято снимка бе разпространена преди ден в рамките на международно издирване за атентатите в Париж, е сочен като съучастник на другия търсен белгиец Салах Абделслам.

Според източници от разследването, цитирани от RTBF, обаче Абрини е бил съсобственик на фризьорски салон на адрес в брюкселския квартал "Моленбек". Точно на същата улица живееше друг белгийски джихадист – 26-годишният Аюб ел Казани, който миналия август на южната гара в Брюксел се качи с автомат "Калашников" на международния влак за Париж. Тогава Ел Казани беше обезвреден от група пътници във влака и сега е в затвора.

Белгийските медии още лятото писаха, че той често е посещавал джамията Локман в квартал "Моленбек", на същата улица, на която е живял и сега издирваният Мохамед Абрини. Според изданието Derniere Heure много посетители в тази джамия после са предприемали пътувания до Сирия.

Докато магазините постепенно отварят в Брюксел, след като метрото и училищата заработиха, службите за сигурност продължават преследването на заподозрените близо 10 терористи при най-висока степен на тревога в града. 

Междувременно Белгийската работническа партия (БРП) настоя правителството да провери произхода на горивото, използвано в страната, за да се установи дали то не произхожда от кладенци и рафинерии под контрола на "Ислямска държава". От парламентарно представената партия отчитат, че 10 на сто от петролния добив в Ирак и 60 процента от добивите в Сирия са под контрола на ИД. БРП припомня, че ръководителят на мисията на ЕС в Ирак е съобщил, че някои държави от Общността купуват петрол от ИД.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53