Армин Ян Хофман: В България се живее лесно и приятно с музика

Снимка: lunnapaprat.bg

Жител на Виена, артист и музикант по душа, премести своя дом и бизнес в София. Сред много българи този факт предизвиква учудване и въпроси за това, с което българската столица, може би, превъзхожда „града на валса и изисканите развлечения“. Връзката между България и Австрия има дълга история, засилва се в периода след Освобождението, когато София е обявена за столица (през 1879 г.). Тогава възниква необходимост от нов начин на проектиране и строителство и в България пристигат известни архитекти от Австро-Унгария,  които за дълго се заселват тук. Те проектират в края на XIX и началото на XX век красиви сгради, останали до днес, за да създават усещане за виенски дух сред жителите и гостите на българската столица.

Връзката между родната Виена и днешна София е открил неотдавна Армин Ян Хофман. Той получава първите си впечатления за нашата страна от български музиканти, с които се сближил в Австрия преди години. Българите го очаровали с топлотата в общуването и свободата да създават приятелски отношения с напълно непознати хора. До ден-днешен Армин обогатява и разширява кръга от приятели в България и смело твърди, че никога не е бил разочарован от тези хора. За него идването у нас е като пътуване „назад във времето“, когато хората са се наслаждавали на топли отношения помежду си, писали са песни от душа и сърце и не са възприемали музиката като „машина за реклама и приходи“.

Най-важно в моята работа е, че тук още мога да работя както преди 15-20 години във Виена, когато музиката не беше толкова комерсиална и хората влагаха повече емоция в творчеството. Аз съм певец и продуцент и виждам как изкуството се превръща в индустрия в наши дни. Преди много години, за да се получи добре една песен, всичко зависеше от идеите и вдъхновението на автора. Нищо не ставаше така бързо. Сега, с намесата на високите технологии, музикантите живеят в непрекъснат стрес и конкуренция.  Тук, в България сякаш съм се върнал в „доброто старо време“. Приятели ме питат защо съм избрал страна, по-изостанала от моята. Аз съзнавам, че това е истина, но се питам дали всичко, което е отишло по-напред в развитието си, е по-хубаво и кара човек да се чувства по-добре и да има по-добри условия за творчество. Освен в Австрия и Германия, аз имам роднини и в Ирландия, където също съм живял. Знам, че светът е различен, приоритетите на хората не са едни и същи в Австрия и Ирландия. Когато дойдох в България за първи път, видях, че хората тук имат весел и лек живот, какъвто беше преди животът в Ирландия. В мен се събуди носталгията по онези весели и леки години. Така избрах да остана в България. Не беше трудно, защото музиката няма националност и граници. Навсякъде има музиканти и публика, която те разбира. Сред българите има повече хора, които се занимават професионално с това изкуство. В сравнение с Австрия, тук те могат да се издържат с това. В Австрия, Англия, Германия, а и в Ирландия е по-трудно. Много музиканти, с изключение на известните, работят в офиси, супермаркети, дори като шофьори, за да имат нормални доходи. Животът им не е спокоен и нямат време за творчество. Мой близък приятел е Венци Благоев от Биг бенда на БНР. Той беше организирал майсторски клас в Австрия и имахме съвместната работа. Тогава бяха първите ми преки впечатления за българите като много приятни хора. В Северна Европа съм чувал да казват, че на Балканите законите не се спазват, но не е така. В България срещам разбиране, хората са чувствителни, спазват законите, но проявяват човещина и съчувствие.

Първата своя песен на български Армин Ян Хофман записа наскоро в София. Песента се казва „Рибарите от Сан Хуан“ и е българска версия на немския шлагерен хит, който поставя началото на творческата му кариера през 90-те години на миналия век. Песента му носи популярност сред публиката в  Южна Германия, Испания и Австрия. В момента Армин работи върху превода на други популярни немски шлагери, с които да зарадва почитателите си в България.
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!