Руското правителство трябва да съобщи икономическите мерки, които ще предприеме срещу Турция

Асоциации на турски бизнесмени бият тревога за възможността че могат да изгубят много договори и да пострадат от разрива в руско-турските отношения  след свалянето над Сирия на руския военен самолет СУ 24. Днес се очаква руското правителство да обяви мерките, които ще предприеме срещу Турция в сферата на икономиката и хуманитарните отношения.    

В Русия се получават много сигнали идващи от влиятелната Асоциацията на турските бизнесмени, както и от различни обществени организации, работещи в Москва, които искат проблемите в руско-турските отношения да бъдат решени. Според говорителят на президента Путин- Дмитрий Песков, тези организации не могат да намерят отговор на поведението на турския президент  Реджеп Тайп Ердоган и за действията му свързани със свалянето на руския военен самолет СУ 24 над Сирия преди няколко дни. Провокационните действия според Песков  не са в интерес  нито на  НАТО, Русия или пък и на самата Турция.Той отбеляза още че синът на президента на Турция Реджеп Ердоган-Билял има "определени интереси" в петролния бизнес, а зета на Ердоган оглавява министерството на енергетиката на страната.                                                                                                                     

Днес трябва да станат и ясни мерките на руското правителство, които ще вземе за ограничаване на икономическите проекти с Анкара. В тях правителство на Русия ще предложи на президента Владимир Путин да се ограничи вноса на турска селскостопанска продукция, която за първите десет месеца на 2015 година възлиза на над 2 млрд. долара както и ограничаване на руските туристи да посещават Турция от които Анкара печелеше по близо 4 млрд. долара годишно, както и на едрия строителния бизнес от Турция, работещ в Русия и имащ много сериозни проекти в страната.                                                                   

В сферата на енергетиката Москва е доста внимателна, защото и тя има какво да губи, ако реши да замрази участието си в тях като започналото строителство на първата турска ядрена централа в Якую, която е собственост на Русия.                                           

В същото време Русия вече обяви, че възстановява визовия режим за турските граждани от началото на 2016 година, с аргумента че през територията на югоизточната ни съседка преминават много джихадисти, които взимат участие на страната на радикалните ислямистки групировки в сирийския конфликт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53