Държавните лидери на ЕС ще разговарят с турския министър-председател

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавните лидери от ЕС ще преговарят с турския министър-председател за спиране на потока от мигранти и бежанци. Срещата на високо равнище започва късния следобед в Брюксел.

Поради географското си положение Турция е сред основните страни на първоначален прием и транзитно преминаване на мигранти. В страната са приети над 2 милиона бежанци, много от тях дойдоха през границата от съседна Сирия, където войната между режима на президента Асад, различни опозиционни групировки и ИДИЛ продължава над 4 години.

По данни на ФРОНТЕКС над половин милион мигранти са прекосили незаконно с лодки турско гръцката морска граница за първите 10 месеца на тази година и са дошли на гръцките острови. За същия период МВР отчита драстично по-малко нелегални прекосявания на сухопътната българо-турската граница – близо 9 500.

Безпрецедентният приток на сирийци, афганистанци, пакистанци и африканци постави гръцките власти на колене и предизвика ефект на доминото – мигрантите продължиха агресивно да прекосяват сухопътни граници на редица държави през Западните Балкани, стремейки се към богати страни като Германия или Швеция.

ЕС осъзна, че трябва по-активно да ангажира Турция в общите усилия за спиране на вълната. Днес на масата е план за действие, който цели бежанците в Турция да останат там, икономическите имигранти да бъдат спирани на границата, а онези, които все пак нелегално стигнат до Гърция - бързо да бъдат връщани на турските власти съгласно споразумението за реадмисия, което сега не се прилага напълно. Детайлите от плана се преговаряха до последно тези дни в Анкара от зам.председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс

В замяна Брюксел предлага фонд от 3 милиарда евро за материална издръжка на сирийските бежанци в турските лагери и конкретни срокове за премахване на шенгенските визи за турски граждани. Правителството на премиера Ахмед Давудоглу обаче настоява също за отварянето на 5 преговорни глави по процеса на присъединяване към Евросъюза. България е сред активните поддръжници на турския процес на сближаване с Евросъюза. Нашата парична вноска в 3-милиардния бежански фонд, още не е обявена, но премиерът Борисов няколкократно е настоявал за визова либерализация и дори за участие в налагането на военна зона за сигурност в Западна Сирия, по турската граница, където да се върнат част от бежанците, както настоява правителството на Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53