„Анималия" – изложба, създадена с любов към животните

БНР Новини
Снимка: личен архив

Връзка между научната илюстрация и малката пластика създават двама млади автори в съвместна експозиция, посветена на животните. Илюстраторът Милена Радева и скулпторът Илия Бояров  създават изложбата „Анималия” като „3D енциклопедия”, в която по творчески начин съчетават 25 научни илюстрации и 22 животински миниатюри, направени от бронз.

Решихме да представим този своеобразен диалог между акварел и бронз и в други градове, освен в София, защото вярваме, че странната на пръв поглед връзка между илюстрацията в по-голям от стандартния размер и реалистичната скулптура в малък мащаб ще предложи на всеки посетител да открие нещо специално за себе си, споделя Милена Радева, автор на илюстрациите. Тя е завършила Националната художествена академия със специалност „Книга и печатна графика”. От студентските си години работи като илюстратор и може да се похвали с редица успехи. Нейни илюстрации към книги има издадени в САЩ, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България.

СнимкаРаботата по самата изложба започна през март 2014 г. Идеята беше на Илия Бояров. И за двама ни всеки проект е свързан с нова емоция и предизвикателства. В моите работи, представени в изложбата, има тънка граница между изкуство и наука. Опитвах се да избягам от строгата научна илюстрация, затова решихме да сме максимално верни към животните, които представяме. В същото време сме се опитали да придадем артистичност на представените изображения. Търсим по-различна гледна точка към животните, показваме ги в движение, с някоя тяхна характерна особеност, която е малко позната на хората. За да подготвим изложбата,  проведохме проучване, прочетохме десетки научни книги, гледахме филми и снимки на животни. Това беше най-тежката работа, защото не сме зоолози, никога не сме работили в тази сфера и трябваше да сме максимално искрени в творбите си, а не да си измисляме нещо, което го няма в природата.  До този момент „Анималия“  бе представена в 10 града на страната и навсякъде се радваше на голям интерес от страна на публиката.  През настоящия месец започваме работа върху следващия общ проект, наречен „Анималия Авес – застрашените птици в България”.  Иска ни се не просто да сме чували за застрашените видове, а да можем да се запознаем отблизо с тях. Ние малко знаем как изглеждат, как живеят и защо са застрашени от изчезване. Такава ще е целта ни, да ги покажем нагледно и да ги опознаем, както ние, така и публиката. В момента сме в период на проучване и търсене на подкрепа и финансиране, защото първата изложба направихме изцяло с нашия ентусиазъм и с помощта на приятели, но срещахме и много трудности, разказва художникът-илюстратор Милена Радева.

СнимкаС малките си пластики от бронз, изобразяващи например бяла котка и бял кон, Илия Бояров предизвиква възхищението на публиката. Познава и използва всички свойствата на метала, за да придаде цвят и нюанси на животинските скулптури. Поставил е лупа до произведенията, защото миниатюрните детайли доказват високата класа в работата му. Илия Бояров също е завършил Националната художествена академия. За себе си казва, че е скулптор по образование и призвание, а в момента е преподавател в Гимназията за приложни изкуства в София.

Моето послание чрез изложбата „Анималия“ е към човека – да го накарам повече да се вглежда около себе си, а не да се съсредоточава върху собствения си материален свят. Да се опита в ежедневието си да се доближи до човешката си същност чрез срещи с природата. Светът около нас е изпълнен с красиви послания и ние трябва да ги преоткриваме – споделя скулпторът Илия Бояров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!