Руският генерален щаб обяви три маршрута, по които Турция незаконно взема от ИДИЛ петрол   

Руските военни представят доказателства, че Турция търгува с нелегалния петрол от "Ислямска държава"
Снимка: Николай Кръстев

Руският генерален щаб обяви трите маршрута, по които Турция незаконно взема от ИДИЛ петрол от Сирия и Ирак. На ден Турция според руските военни преценки е печелила по три милиона долара от незаконна търговия на петрол. Вследствие обаче на руските военни удари тя е намалила печалбата си до 1,5 милиона долара. 

Лично заместник- министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов съобщи пред  журналисти и кореспонденти от руски и западните медии и в присъствието на чуждестранните военни аташета, акредитирани в Москва, че руските военно-космически сили са засекли три маршрута, по които Турция изнася краден петрол от Сирия, който ѝ го продава ИДИЛ. В този престъпен бизнес е въвлечено  висшето управление на Турция и лично на семейството на президента Реджеп Ердоган:

Основният потребител на този краден петрол от законните му собственици в Сирия и Ирак е Турция. Според данните, с които разполагаме, в този престъпен бизнес е въвлечено висшето политическо ръководство на Турция - президентът Ердоган и семейството му. Русия неведнъж е говорила за опасността от заиграването с терористите, това е все едно да се налива масло в огъня. Пожарът от една страна може да се прехвърли в други държави от региона на Близкия изток.   

Началникът на главното оперативно управление на ГЩ на въоръжените сили на ген. Сергей Рудцкой съобщи, че руската военна спътникова и разузнавателна информация е регистрирала само в един ден преминаването на 240 бензиновози от сирийска страна към Турция. По изчисления на руското военно министерство на ден Турция печели по 3 млн. долара от петрола, които купува от ИДИЛ и вследствие на ударите от руската авиация по тези своеобразни коридори за пренос на петрол от Сирия, Анкара е започнала да губи по един и половина милиона долара, с което печалбата и е намалена на половина. Рудцкой отбеля следното:

Третият маршрут на транспортиране на незаконен петрол в Турция започва от районите, където се добива - в североизточна Сирия и северозападен Ирак. На записите и снимките се вижда групирането на бензиновозите и тежкотоварни камиони от трите страни на границите на Турция със Сирия и Ирак.

Руското висше военно командване използва случая да призове САЩ и водената от тях коалиция да не гледат безучастно на този незаконен трафик на петрол от „Ислямска държава“ към Турция и да ги унищожават и те на свой ред.   

Руското командване е убедено, че свалянето на военния ѝ самолет СУ-24 в Сирия от турските ВВС миналата седмица е било, за да се осигури сигурността по транспортирането на незаконния петрол от страна на Анкара по т.нар. „западен път“ на прехвърляне в турските пристанища, намиращи се в югоизточните и райони, където той се продава директно на трети страни.

Междувременно турският президент Тайип Ердоган заяви, че никой няма право да клевети Турция като я обвинява, че купува петрол от джихадистите. Ердоган посочи, че ще се оттегли, ако подобни твърдения бъдат доказани. В реч пред университета в катарската столица Доха турският президент каза още, че не иска отношенията с Москва да са влошат още повече.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53