Парламентарна комисия: Застраховките на автомобили ще се сключват и онлайн

Промените предвиждат служебно прекратяване на регистрация при липса на ГО

| обновено на 08.12.15 в 17:40

Застраховките на автомобили да могат да се сключват и по електронен път, реши парламентарната икономическа комисия. Вероятно още тази седмица промените в Кодекса за застраховането ще бъдат гласувани и в пленарната зала. 

От догодина застраховките ще се сключват не само по електронен път, но и без да е необходимо наличието на електронен подпис, но стикерът, който удостоверява задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите, остава с намерението от 2017 година евентуално и той да отпадне. Дотогава стикерът и полицата при онлайн застраховането ще се изпращат с куриер. Потребителите все пак ще могат да избират дали да застраховат чрез брокер, дали да застраховат онлайн, или на място в офиса на застраховател. 

По данни на застрахователите, около 15 процента от автомобилите у нас нямат "Гражданска отговорност". Още една поправка в застрахователния кодекс въвежда наказание от 400 лева за физическите лица при липсата на "Гражданска отговорност".

Промените в Застрахователния кодекс предвиждат още служебно да се прекратява регистрацията на автомобилите, които нямат задължителна валидна застраховка. Мярката е насочена срещу прекратяване на практиката чужденци да карат автомобили с българска регистрация извън страната и при катастрофа да източват Гаранционния фонд, обясни началникът на "Пътна полиция", комисар Бойко Рановски
Гаранционният фонд ще уведоми службата по регистрация и ние ще прекратим служебно регистрацията на автомобила на собственика, който не си е сключил застраховката. Редът за възстановяване на регистрацията ще бъде максимално опростен. След представяне на валидна застраховка, регистрацията му  ще бъде възстановена в системата. Това прекратяване не е свързано с взимане на табели и взимане на номера, а прекратяване само служебно в системата. В случай на възникване на произшествие извън България, на територията на друга държава, такъв автомобил, който в масовия случай той се управлява или от румънци, или от италианци, или други граждани, тогава българската държава няма да носи отговорност за този автомобил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53