ИСС настояват да се определи нова формулировка на понятието „енергийна бедност“

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

От Икономическия и социален съвет (ИСС) ще настояват правителството да определи нова формулировка за "енергийна бедност". Засега в България такива са 35-40 на сто от домакинствата, а критерият е 30% от доходите да отиват за парно, ток и вода. Според Съвета при либерализацията на енергийния пазар следващата година е нужен микс от политики за подпомагане на реалния сектор, на малките предприятия и на домакинствата. Изчисленията показват неминуемо първоначално повишаване на цената на тока, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Правителството все още не е предложило мерки за енергийно подпомагане, нито за интервенция на пазара на енергия за малките фирми и за бюджетните потребители като училища, болници, общински структури, каза Пламен Димитров:

Наредбата за подпомагане на големите енергийни потребители все още не е нотифицирана от Брюксел. Ако допуснем, че тази наредба бъде нотифицирана във вида, в който е предложена,  и наистина една голяма част от енергийните потребители ще намерят форма на подкрепа през нея, но за малките фирми в бюджета и в досегашните намерения на властта, няма мерки. Затова и нашето притеснение е изискването от всички власти да са адекватни към това, което ще се случи.

Две от мерките, които се прилагат при либерализиран пазар, предлагат от Икономическия социален съвет – енергиен калкулатор и колективни превключвания от един към друг доставчик. Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" заяви:

Както всички търговци на електроенергия трябва да се лицензират, задължителен елемент от лицензията може да бъде да въвеждат параметрите на своите тарифи в този калкулатор. И аз като потребител мога да влезна в този калкулатор, да въведа параметрите на потреблението си и той да ми покаже коя тарифа е най-изгодна за моя профил на потребление. Компании за колективно превключване, при което се събира една голяма група потребители, която казва „ние всички се ангажираме да се превключим“ и се получава нещо като аукцион. Доставчиците на енергия свалят цената , за да могат да вземат цялата тази група от 1000-2000-3000 клиенти наведнъж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53