1 400 души са потърсили помощ в болница „Пирогов“ през празничните дни

Снимка: БГНЕС

1 400 души са потърсили помощ в „Пирогов“ от Бъдни вечер до сега, 290 от тях са деца, а 200 от всички пациенти са хоспитализирани, съобщи доц. Христо Шивачев - завеждащ отделението по Детска гръдна хирургия.

Както винаги, най-натоварени са били травматологичните кабинети, а хирургичните по традиция са посетени от пациенти, които имат хронични страдания, но по празниците не са спазвали необходимите диети. Спасени са две деца, каза доцент Шивачев:

Едното е ПТП от Гоце Делчев, момченце на пет години с тежка травма. Детето е стабилизирано. Не се наложи оперативно лечение и в момента е в отделението за продължаващо наблюдение. Другото детенце е новородено, на три дни, недоносено, с тегло 1500 грама. За първи път в България екипът на Детска хирургия направи минимална инвазивна операция на толкова малък пациент. Детето е стабилно, захранено и скоро се надяваме да го върнем на майка му.

В Клиниката по токсикология е спасена 48-годишна жена, която е смесила белина с почистващ препарат и е докарана в тежко състояние, след като е вдишала сместа. Лекарите продължават да се борят за живота и на 73-годишна жена, преживяла пожар и вдишала пушечни газове. През кабинета по Неврохирургия са преминали над 130 пациенти с наранявания, след битови скандали

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53