Руския духовник Всеволод Чаплин прогнозира катастрофа през 2017г., ако се премълчават проблемите в страната  

Протоиерей Всеволод Чаплин
Снимка: Николай Кръстев

Русия е заплашена от катастрофа, прогнозира известния руски духовник Всеволод Чаплин, които оглавяваше отдела за междуцърковните отношения и обществото.Той бе уволнен от руския патриарх Кирил преди дни. След свалянето си от длъжност отец Чаплин каза, че президентът на страната Владимир Путин ще попадне в Рая, но му препоръча повече смирение и честност в отношението към Бога и Светото Евангелие.
Според руския популярен духовник Всеволод Чаплин, безнравствените елити, които пречат трябва да отидат в миналото и да не пречат на Русия да върви напред. И, за да не се стигне до революция, нужно да се предлагат модели за мирно преустройство на Русия и на обществото и. Той прогнозира, че без широка идейна свобода и обществена дискусия, Русия е заплашена от катастрофа през 2017 година:
"Някои смятат, че може да се минимализира обществената дискусия и да не се забелязва какво става в главите на хората и така ще доживеем до 2017-2018 година. Господа, така няма да стане. Ако се опитаме да премълчим някои проблеми, ние можем да отложим катастрофата, за една или две години, но с това ще я направим неизбежна."
Преди дни той бе уволнен от руския патриарх Кирил, след като близо 17 години оглавяваше два важни отдела в Московската патриаршия - първият по външните въпроси, а в последствие и този по междуцърковните отношения и връзките с обществото. Отец Вселовод Чаплин каза, че отстраняването му от руския патриарх е бил очакван от него ход, защото той си е позволявал не винаги публично да се съгласява с Главата на Руската Православна Църква и дори някои от действията му да ги поставя под съмнение. 
Духовникът се обяви и против назначаването на редица хора в обкръжението на патриарх Кирил в Светия Синод на Руската Църква и в ръководените от него два отдела през последните 10 -12 години, без да е имало непосредствена нужда от това. След свалянето си от длъжност отец Чаплин, коментира, че президентът на Русия Владимир Путин ще попадне в Рая, но му препоръча повече смирение и честност в отношението към Бога и Светото Евангелие.
Протодякон Андрей Кураев от Руската Православна Църква, обяви отец Всеволод Чаплин за атеист и циник. Според него изказването на Всеволод Чаплин, с което подкрепи преди три месеца руското военно участие в гражданския конфликт в Сирия, обявявайки го за «свещено», което предизвика негативна реакция в арабския свят и проблеми пред руското външно министерство е вероятната причина за уволнението му от патриарх Кирил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53