Турският парламент може да отнеме имунитета на двама кюрди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският парламент се готви да отнеме имунитета на двамата съпредседатели на прокюрдската Демократична партия на народите, които се обвиняват в призиви към кюрдите да създадат автономия в границите на Република Турция. Това са Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

Предвижда се да бъде назначена специална комисия, която ще разгледа повдигнатите обвинения. Комисията ще решава дали да им бъде отнет парламентарният имунитет, така че да бъде внесен в заседателната зала за гласуване, и така да трасира пътя за съдебен процес срещу тях.

Турският президент Р.Т.Ердоган обвини кюрдските депутати в конституционно престъпление. И понеже предложението за отнемане на имунитета е на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която разполага с мнозинство в парламента, то може да бъде прогласувано.

Турски прокурори вече започнаха разследване срещу Селяхаттин Демирташ за това, че той заяви, че кюрдите в Турция трябва да решат дали ще живеят в автономия или под еднолична тирания, имайки предвид президента Ердоган. Разследването бе разширено и в него бе включена и съпредседателката на прокюрдската партия Фиген Юксекдаг. Същата бе заявила по време на предизборната президентска кампания, че няма да позволят Ердоган да бъде избран за президент с гласовете на кюрдите.

Ако се стигне до отнемане имунитета на кюрдските депутати, то няма да е първото в историята на турския парламент. Преди повече от 15 години турският парламент бе отнел имунитета на кюрдската депутатка Лейла Зана, която се опита да прочете парламентарната клетва на кюрдски език и тя излежа 10 години в затвора за престъпление против конституцията на  Република Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53