Русия предлага да посредничи в конфликта между Саудитска Арабия и Иран

Снимка: Васко Михайлов

Русия смята, че във формата на Виенската група по решаването на Сирийската криза, където заедно с Москва работят Техеран и Рияд, има поле за търсене на посредничество в преодоляването на конфликта между Иран и Саудитска Арабия.

Надяваме се, че този механизъм ще продължи активната си работа  в търсенето на политическо разрешение в Сирия, каза днес високопоставен руски дипломат, пожелал анонимност.  Според него Москва е свързана с добри отношения и с Техеран, и с Рияд, и като приятели ние бихме били готови да изиграем, ако се наложи, посредническа роля с цел уреждане на съществуващите и нововъзникналите противоречия между тези две страни

Пред  РИА Новости представителят на руското външнополитическо ведомство отбелязва, че имаме кредит на доверие и от иранците, и от саудитците. Отдавна имаме предложение за посредничество и ние предлагахме да се проведат такива срещи на руска територия по инициатива на руския външен министър Сергей Лавров, добави още дипломатът.

Конфликтът между Иран и Саудитска Арабия се следи внимателно в Москва от познавачите на процесите в Близкия и Средния изток, защото той може да повлияе върху регионалната стабилност, както и разрешаването на сирийския конфликт, в който Русия е много сериозно дипломатически и военно ангажирана. Ръководителят на комисията по международните въпроси в Съвета на Федерацията Константин Косачов изрази убедоността си, че Иран ще се придържа към икономически мерки на въздействие върху Саудитска Арабия, а не в силово търсене на решение на конфликта между Техеран и Рияд.

И докато Москва предлага добрите си услуги за посредничество, не липсват в руската столица и някои крайни изказвания за процесите в Средния изток. Ръководителят на евразийското движение известния философ Александър Дугин предложи в публикувана от него днес позиция Саудитска Арабия да бъде унищожена и да бъде подкрепено шиитското направление в исляма. Според него руско-шиитският алианс не е просто геополитика, а е дълбоко родство от религиозен характер. Саудитска Арабия трябва да бъде унищожена. Това е евразийска фетва, бе категоричен още Дугин.

В Русия живеят 15 милиона мюсюлмани, което е около 10% от населението на страната. От тях сунитите са 49%, докато шиитите са 2%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53