Зимната обстановка в страната остава усложнена

Заради опасност от поледици затварят пътни участъци и отпадат учебни занятия

Снимка: БГНЕС

Оранжевият код за опасно време остава в сила за областите Видин и Монтана. С жълт код са Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново и Русе.

Обстановката в много участъци от пътната мрежа в Силистренска област е критична заради заледявания и гъста мъгла. Най-сериозна е ситуацията по пътя Силистра - Русе. В района на Тутракан има  съобщения за излезли от пътя автомобили, движението е почти блокирано. Затворени за движение са и отсечките по маршрута Тутракан - Белица - Стефан Караджа - Завет, както и участъците от Тутракан  за Кубрат през Старо село и от Алфатар за Тервел през село Алеково. В тези направления мярката се налага, тъй като пътищата не са почистени на територията на съседните области Разград и Добрич, обясниха от областното пътно управление. Пътната мрежа се обработват със сол. Очаква се най-късно до обед ситуацията да бъде овладяна и движението да бъде възстановено. Поради влошената пътна обстановка днес в района са затворени 6 училища - две от тях в Дуловска община и 4 в Тутраканска.

В 58 училища в страната днес е преустановен учебният процес заради влошената пътна обстановка, съобщиха от МОН. Най-много са затворените училища в областите Варна, Плевен и Търговище - по 10. Заради ремонти са спрени учебните занятия в още 6 училища в страната. Въпреки че всички пътни артерии в областта вече са отворени за движение, децата от селата в Ловешка област, които учат в средищни училища, няма да имат учебни занятия днес заради опасните пътища. Тази нощ заради заледявания движението беше ограничено в участъците Ловеч - Плевен и Луковит - Плевен.  Затворени бяха и всички пътища в община Ловеч. Обстановката там остава усложнена, въпреки че движението е възтановено. Нито един автобус от Плевен не е присгигнал на автогарата в Ловеч.

Кметът на община Търговище доктор Дарин Димитров издаде заповед за спирането на всички автобуси, които превозват ученици. Кметската заповед на практика преустановяви учебния процес в средищните училища в общината и ще важи до нормализиране на обстановката. Работи се по опесъчаване на пътищата от републиканската пътна мрежа, а тези от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа са проходими при зимни условия. В Търговище улиците са заледени. Работници от общинската фирма "Благоустройство и комунално стопанство" опесъчават тротоарите, за да се предотвратят инциденти.

Поледица скова улиците на Враца. Хората навън са значително по-малко от обичайното. Кметът на града Калин Каменов нареди на всички служители в администрацията и общинските дружества да се включат в опесъчаването на града. Чиновниците бяха разпределени на различни места, а в акцията се включват и военните от врачанското поделение.

От пътната агенция съобщиха, че всички републикански пътища в областите Разград и Велико Търново вече са отворени за движение с изключение на пътя Плевен - Свищов, който е обледен. Възстановено е движението и по пътя Русе - Шумен и Тутракан -Търговище и по всички третокласни пътища в областите Плевен и Габрово. 

От агенция "Пътна инфраструктура" приканват шофьорите да отложат пътуванията или ако е наложително, да тръгват добре подготвени на път, както и да предвидят повече време за пътуването си. При възникване на предпоставки за поледици се предвижда цялостно спиране на движението до тяхното отпадане. Ще се извършва и превантивна обработка на пътните участъци, съобщават още от АПИ. От ведомството апелират шофьорите на тежкотоварни и на леки автомобили да тръгват на път с подходящи гуми и да шофират със съобразена за зимните условия скорост.

Тази сутрин екипът на първа травматологична клиника в "Пирогов" е оказал помощ на 45 души, преминали през спешния кабинет. От тях в болницата за лечение остават 12 души. Лекарите настоятелно съветват рано сутрин и вечер, когато все още е заледено, хората да излизат със стабилни обувки. Препоръчва се възрастните хора да избягват да излизат навън в тези часове. 

Заради инцидент на пътя София-Варна движението се осъществява през Севлиево. Катастрофата между два товарни автомобила е станала тази сутрин в района на местността "Функата". Пострадали при произшествието няма. До освобождаване на пътното платно трафикът се пренасочва през Севлиево от полицейски служители, които регулират движението в участъка.

Ниски температури, леден дъжд, заледени и неопесъчени участъци. Такава е ситуацията във Видин през ден. Видинчани не са доволни от това как се почиства града при зимни условия:

Много сме разочаровани, защото смятаме, че първият тест за нашия нов кмет излезе неуспешен. Първите дни не беше изчистено и сега има поледици. Според мен това е безотговорно.

Навсякъде има по 10 сантиметра сняг, който не е изринат. Ако беше изринат в началото, нямаше да се стигне до коловозите, които са по всички улици. Пълен ужас е, са част от мненията на видинчани.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53