Холандският премиер обеща да постигне съгласие за обща европейска гранична агенция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандският премиер Марк Рюте увери, че ще постигне съгласие между 28-те страни в ЕС за създаването на обща Агенция за сухопътна и брегова охрана на външните граници. По повод началото на холандското ротационно председателство на съюза през следващите 6 месеца правителството на страната прие днес в Амстердам целия състав на Европейската комисия начело с председателя Жан Клод Юнкер. Рюте уточни, че преговорите между министрите на вътрешните работи за граничната агенция ще се водят ежемесечно:

Тези предложения ще бъдат обсъждани всеки месец на заседание на ресорните министри. Ще направим всичко възможно да пристигнем напредък по този въпрос. Същевременно трябва да използваме съществуващите разпоредби в Шенген, които също ни дават възможности какво да правим, когато някои Шенгенски държави системно не охраняват външните граници.

Еврокомисята предлага новата агенция еднолично да изпраща граничари във всяка държава, която не успява сама да спре потока от нелегални имигранти през външната си граница. За приемането на това решение е нужно съгласието на мнозинството от правителствата в ЕС и депутатите от Европейския парламент. Под домакинството на холандското ротационно председателство заседанията на министрите от ЕС до юни ще се провеждат само на едно място от съображения за икономии и практичност – това е комплекс от сгради на Кралския военноморски флот разположени на крайбрежието на Амстердам.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53