Германия връща все повече мигранти в Австрия

Снимка: БТА

Германските власти връщат все повече мигранти от Близкия изток и Северна Африка в Австрия, съобщиха австрийските власти. 

През декември са били връщани 60 души на ден, докато от началото на тази година броят им е достигнал до 200-250 души дневно, съобщи говорител на полицията във федералната провинция Горна Австрия. Много от тези хора са без валидни документи, докато други не са пожелали да поискат убежище в Германия, тъй като са се надявали да го направят в Скандинавия, отбелязва Би Би Си. Броят на тези, които подават молби за оставане в Австрия, също не е голям, твърдят местните власти. Това означава, че останалите ще бъдат отпратени обратно в Словения, през която са минали на път за Германия.  

Австрия ще въведе по-строги мерки по границите си, за да спре икономическите мигранти и да намали общия бежански поток. Това заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за вестник "Кроне". По думите му Виена трябва да проучи законовите мерки, с които да разграничи бягащите от война от хората, които имигрират по икономически причини. Едно е сигурно – скоро ще сме по-активни по границите, подчерта Файман. Близо 90 хиляди души са потърсили убежище в Австрия през миналата година, което е три пъти повече от 2014-а, отбелязва Ройтерс. 

Нарастването на броя на връщаните мигранти се обяснява с няколко събития от началото на тази година. Швеция, която прие 160 хиляди души през миналата година, въведе граничен контрол на 4 януари, последвана от Дания. Това съвпадна с разгласяването на информацията за масовите нападения на имигранти над жени насред Кьолн и други германски градове в новогодишната нощ. Кьолнските събития доведоха до засилване на натиска върху германския канцлер Ангела Меркел да ограничи притока от мигранти в Германия.

Хиляди се включиха в снощната демонстрация на антиислямското движение ПЕГИДА в Лайпциг. Демонстрантите настояха за депортиране на имигрантите. Стигна се и до сблъсъци с полицията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53