Васил Симов: Горивата поевтиняват три-четири пъти по-малко от суровия продукт

Васил Симов
Снимка: БГНЕС

С повече от 30% е поевтинял петролът на българския пазар през 2015 година, съобщи директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. От 55 долара за барел в началото на миналата година, цената вече пада под 30 долара, посочи Симов:
Петролът продължава да бие рекорди, продължава спадането на цените на горивата по бензиностанциите, но в много по-малка степен. Около пет, максимум до десет процента за някои горива при намаление цената на петрола в рамките на около 30 процента. Така че, виждате, може би три към едно, четири към едно е съотношението на намаляване цената на суровината спрямо намаляване на цената на готовия продукт.

Цената на пшеницата, търгувана на борсата, е паднала с 25% – до 280 лв. за тон в момента.

Не зная дали това за земеделски производители е много или малко. Естествено, когато доларът е по-силен, те ще получат и в левово изражение по добра цена в лева. Но като цяло сега цената е в рамките на около 20, 25 процента по-ниска в сравнение с началото на 2015 година.

В България цената е някъде около 260-280 лева на тон. По-скъпият долар не знам дали  действа стимулиращо за износа ни. По-скоро сме в една много неприятна ситуация, чисто географски, защото имаме много силна конкуренция - най-вече Украйна и Русия - които са гиганти като производители на  зърно и в частност на пшеницата. Изнасят в рамките на може би около  30 милиона тона пшеница, а ние изнасяме, да речем, около 2 млн. тона пшеница. Така че конкуренцията в Черноморския басейн е много силна. Сега цената е някъде около  175-180 долара за тон пшеница.

В Черноморския регион, където с износ на зърно се конкурира и България, тон хлебна пшеница се продава за 180 долара за тон, посочи още Симов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53