Извършителят на атентата в Истанбул е Набил Фалди според турски медии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима руснаци са задържани от турската полиция по подозрение за участие в самоубийствения атентат на площада "Султан Ахмед", при който загинаха 10 души, от които осем германски граждани, и бяха ранени 15 души. 

Руснаците са арестувани в Анталия в рамките на мащабна операция на силите по сигурността. При обиска са иззети документи и касети, за които се смята, че са свързани с терористичната групировка "Ислямска държава". 

Турската полиция задържа около 60 души в градовете Измир, Кония и Анталия по подозрения за връзки с терористични групировки.

Турските медии огласиха името на извършителя на самоубийствения атентат, за който властите преди това съобщиха, че е 28-годишен сирийски гражданин. Според медиите той се казвал Набил Фалди и е роден в Саудитска Арабия на 5 септември 1988 година. Твърди се, че Фалди пристигнал в Турция на 5 януари тази година и че е принадлежал към една джихадистка клетка.

Екскурзоводката Сибел Шатъроглу, която последна е видяла в лице атентатора, заявила в показанията си в полицията:

Приличаше на турчин, бе модерно облечен, с приветливо лице и брадичка.

Площадът "Султан Ахмед", лобното място на жертвите, днес беше отрупан с цветя. Турски вестници излязоха с траурни заглавия, в които поднасят съболезнования за загиналите германски граждани.

Ще останете в сърцата ни, написаха няколко вестника. 

Социалните форуми са засипани с послания "Проклинаме терора". Много чуждестранни журналисти предават на живо от площада. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53