Дейселблум: Италия все още спира помощта от ЕС за сирийските бежанци в Турция

Рим настоява 3-те милиарда да се изплатят изцяло от евробюджета

Йерун Дейселблум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия все още блокира отпускането на 3 милиарда евро помощ от Европейския съюз за сирийските бежанци в Турция, съобщи председателят на Съвета на финансовите министри холандецът Йерун Дейселблум. Парите са част от сделката между Брюксел и Анкара за спиране миграционния поток през морето към Гърция и вътрешността на Европа. 

Имаме спешна нужда от този механизъм, обясни Йерун Дейселблум след срещата на финансовите министри:

На въпроса дали Италия е оттеглила възраженията си – отговорът все още е „не“. Надяваме се това да стане много скоро.


Еврокомисията предложи 1 милиард евро да се платят от европейския бюджет, а останалите 2 от хазната на 28-те държави членки, за да се осигурят по-добри условия на сирийските бежанци на територията на Турция.


Италия нищо не блокира, отговори италианският ковчежник Пиер Карло Падоан и уточни, че страната му настоява парите да дойдат изцяло от Брюксел:

Смятаме, че има още резерви, така че всичките 3 милиарда да бъдат покрити от бюджета на ЕС – без да е необходимо държавите да правят национални вноски.


Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също се включи в дискусията и предупреди, че редица проекти за интеграцията на мигрантите не могат да започнат в Турция без набирането на средствата:

Италианските опасения по този финансов пакет са нещо, което не мога ясно да си обясня... Италия се възползва от цялата гъвкавост в правилата за бюджетна дисциплина, която беше въведена за еврозоната – въпреки несъгласието на мнозинството от държавите там. Бях много изненадан, когато премиерът Матео Ренци заяви пред Европарламента, че той бил извоювал това облекчение – Аз бях, с неговото съгласие, но това бях аз. Прикривам раздразнението си от обидите към Еврокомисията, но не оставайте с впечатление, че съм наивен, защото не съм.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53