Сняг и дъжд предизвикаха хаос в страната

| обновено на 17.01.16 в 20:13
Снимка: БГНЕС

Сняг и дъжд причиниха прекъсване на електрозахранването и затруднения в движението по пътищата. Снежната покривка в страната достига до 40 см. Падналите валежи за 24 часа в Кирково са 243 л/кв.м.

В Северна България снежната покривка е между 16 и 40 см. В Южна България - от 3 до 23 см. В Югоизточните райони и по Черноморието няма натрупана снежна покривка. Във Варна дъждът вече е преминал в сняг. В града е регистриран и много силен порив на вятъра - от север със скорост 34 м/с. На Шабла и на нос Емине вятърът е със скорост 20 м/с. 
Обстановката в областите Хасково, Кърджали и Смолян постепенно се нормализира, но остава усложнена в североизточната част на страната - областите Велико Търново, Русе и Силистра

Снегопочистването в Русенска област продължава и ще бъде в денонощен режим. Силният вятър е образувал снежни преспи с височина над метър и половина и видимостта е силно ограничена по пътищата извън населените места. 

В община Две могили е обявено бедствено положение и пътищата й остават затворени. Всички села на територията й са без ток, а в село Помен няма и вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение. В oбщина Русе всички пътища от третокласната пътна мрежа са затворени за почистване. Без ток са почти всички населени места.

В община Бяла пътищата се почистват, но без ток са селата Босилковци, Ботров, Дряновец и Стърмен. Липсват всякакви комуникационни връзки в селата Бистренци, Копривец, Лом Черковна, Пейчиново, Полско Косово и Пет кладенци. В цялата община Ценово няма ток. Електрозахранване няма и в община Иваново, с изключение на селата Щръклево, Тръстеник и част от Пиргово. Без ток са Ветово и Писанец. 

В областния център основните пътни артерии са проходими, а работата по почистването на улиците  продължава в денонощен режим.


8 селища в Разградско все още са без ток, а пътят Разград - Шумен остава затворен за всички превозни средства. От областната администрация съобщиха, че е забранено движението и по пътищата Кубрат - Русе, Кубрат - Тутракан, по цялата линия Исперих - Силистра и в участъка между селата Ловско и Студенец, където снего-навяванията достигат два метра. 


СнимкаНад 100 населени места в Пловдивска област все още са без ток. 70 са екипите на EVN,   които работят по отстраняването на авариите. Най-много са засегнатите села в Родопската яка,  в района на Асеновград, в Първомай и в Садово,  в Карловско също все още има села без ток . 

Сериозен проблем  при отстраняването на авариите по електропреносната мрежа създават повалените от мокрия сняг  дървета и клони, в повечето от населените места има и паднали железобетонни и железорешетъчни стълбове , като някои от тях се налага да бъдат подменяни. Пътищата на територията на областта са почистени и проходими при зимни условия. Вече е осигурен достъп  и до планинското село Лилково. Разчистването на пътя до него беше затруднено, заради множеството паднали дървета. 
В Пловдив основните улици и булеварди са разчистени , 70 снегорина и 26 разпръсквачи на сол ще работят и тази нощ като службите по поддържане влизат и във вътрешноквартални улици, където е възможно.  Градският транспорт се движи по график. 
Около 70 са  били сигналите  в града за различни щети от започналия снощи снеговалеж.  Сред тях и  за провиснали тролейбусни жици,  а най- сериозният  е този от улица „Скопие“, която е затворена за движение. Свалена е част от тролейбусната мрежа, а там, където е възможно,  се укрепва допълнително.

Обстановката в Пазарджишка област постепенно се нормализира. В Брацигово и Пещера електрозахранването е възстановено.  Все още 13 населени места край Велинград са без ток. Без ток са и девет села край Пазарджик и Стрелча. 

Обстановката в ХасковскоВ Хасковска област остава частичното бедствено положение за три села. Частично бедствено положение е обявено и в община Тополовград. Граничният пункт "Капитан Андреево", който беше залят и водата достигна половин метър, вече е отворен за леки автомобили и в двете посоки, но тировете все още не могат да преминават. Валежите в региона спряха, водата започна да се оттича и пътят към най-засегнатото село Динево вече е отворен. Скъсаната дига до селото трябва да бъде възстановена.

Шест села в област Ловеч продължават да са без ток. Екипи на ЧЕЗ продължават да работят по отстраняване на авариите, но ловешкото село Гостиня и част от село Смочан ще останат без електрозахранване през цялата нощ. Напълно е възстановено захранването във всички села в общините Троян и Угърчин, където поти през целия ден имаше аварии. 
Затворени за движение остават пътищата Шипково-Рибарица, Тепава-Брестово, Горан-Владиня и Ловеч-Горан. Републиканската пътна мрежа е почистена и обработена. Затруднено остава движението по четвъртокласните пътища. Пътуващите ученици от средищните училища в община Троян утре са освободени от учебни занятия.

Понеделник е неучебен ден за учениците от цялата Разградска област, като дървена ваканция в община Разград е обявена и за вторник, а в община Исперих учебни занятия няма да се провеждат до сряда включително. От утре за три дни се преустановяват учебните занятия в общините в Силистра, Дулово, Ситово и Тутракан. 
Утре в община Шумен ще бъде неучебен ден, както и в общините Антоново, Попово и Търговище. Така ще бъде и в Русенска област, с изключение на училищата в самия град РусеВ Плевен няма да се учи на 18 и 19 януари. Един ден няма да се учи в общините Кайнарджа и Алфатар. Два ще са  неучебните дни в община Главиница. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53