Президентът на Русия и емирът на Катар обсъдиха сирийската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е първото посещение на държавен глава на Катар в Русия и то се осъществява от най-младия монарх не само от държава от Арабския залив, но и от цял свят - емира Тамим Ал Тани. Въпреки че между Доха и Москва през последните години се наблюдаваше сериозно разминаване във външнополитическите позиции по отношение на кризата в Сирия, двамата лидери успяха да постигнат първоначално съгласие за бъдещите процеси в близкоизточната държава. Владимир Путин и Тамим Ал Тани се договориха, че всяко отлагане и продължаване на конфликта в Сирия може само да доведе до унищожаването на невинни жертви в продължаващата пета година гражданска война в нея. Двамата се договориха още да бъдат увеличени усилията за намиране на политическо решение за Сирия, защото в противен случай всяко забавяне може само да напрегне допълнително обстановката в региона и да увеличи междурелигиозното насилие.

Двете страни разчитат, че в съотвествие с постигнатите договорености и с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, преговорите между сирийското правителство и опозицията ще започнат в най-скоро време през този месец - обяви руският първи дипломат Сергей Лавров. Русия и Катар ще се стремят за ефективна борба с тероризма, стана ясно още от срещата на президента Путин и емира Ал Тани.

По време на посещението в Москва, според катарския първи дипломат Халед Ал Атия, емирът на страната Тамим Ал Тани е отбелязал необходимостта Близкият изток да стане свободна от оръжие за масово поразяване зона. В същото време емирът на Катар е засегнал и другия парещ въпрос в Близкия изток – палестинският. Според Доха е необходимо да се окаже натиск, за да бъде снета незаконната блокада на сектора Газа и да се прекрати заселването на Западния бряг, както и заселването с израелски граждани в Йерусалим. Путин и Ал Тани са постигнали единомислие, че Израел и Палестина трябва да възобновят директните преговори и въз основа на международната правна база с цел създаване на независима палестинска държава. Москва е поставила и други въпроси, свързани с процесите в други кризисни точки в Близкия изток като Либия и Йемен.

Руският президент Владимир Путин предложи на намиращия се в Москва емир на Катар Тамим Ал Тани страните им да съгласуват позициите си в областта на газа и особено в сферата на енергетиката. Емирът на Катар отправи покана до председателя на Думата Сергей Наришкин да посети Доха. Преди няколко седмици в Москва на посещение бе външният министър на Катар Халед Ал Атия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53