Днес се очаква да бъде представен проектът за Национална здравна карта

Снимка: www.umbalpleven.com

Очаква се по обед министърът на здравеопазването Петър Москов и неговият екип да представят проекта за Национална здравна карта на пресконференция, след което той ще бъде публикуван на сайта на министерството за едномесечно обществено обсъждане. В понеделник предложенията на министерството бяха обсъдени с представители на съсловията, бизнеса и пациентите. Съсловните организации обаче предвиждат възникването на нови проблеми.

Болничните легла у нас като общ брой не достигат, но в същото време има излишък от легла за активно лечение в много снпециалности, най-вече хирургични. Необходимо е разкриването на хиляди легла за продължително лечение и долекуване, констатира проектът за Национална здравна карта. От Сдружението на общинските болници в понеделник заявиха, че заложените в картата критерии ги обричат. Доктор Неделчо Тотев заяви:

Ние не виждаме здравната карта до какво ще допринесе. Тя просто ще откаже услуга. Икономиите ще дойдат от там и ще се откаже услуга. Като на един човек му вземеш местото, структурата, в която да се лекува, съответно и персоналът ще се разбяга. От функционални ще станат структурни проблеми.

Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари данните в документа са спорни. Има значително разминаване в броя на посочените и на реално действащите джипита, каза пред "Хоризонт" секретарят на сдружението Румен Алексов:

В област Кюстендил работят към ден днешен 88 общопрактикуващи лекари, а в тази Национална здравна карта е завишен с близо 30 души. Направих справка и с другите области в България и също на доста места се оказа, че има едно голямо разминаване в броя.

През есента парламентът одобри законодателни промени, които задължават Здравната каса да сключва договори само с лекари и лечебни заведения, отговарящи на критериите и обема, определени в Националната здравна карта.

От Центъра за защита правата в здравеопазването прогнозират, че повечето общински болници, които са с относително малък брой легла, лекари и специалности, ще останат без договор със Здравната каса. Коментарът е по повод заложените в проекта за Национална здравна карта критерии. В столицата леглата за болни ще бъдат намалени с над хиляда, най-вече в отделенията по гастроентерология, ортопедия и хирургия. Сигурно е, че нито една от държавните болници няма да бъде засегната, може би ще останат и няколкото големи частни болници, коментират още от Центъра за защита правата в здравеопазването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53