Столичани протестират в защита на трамвай №6

| обновено на 06.02.16 в 16:22
Снимка: БГНЕС

Граждани на София излизоха на протест в защита на трамвайна линия №6. Те се събраха на колелото на трамвая в Лозенец, за да изразят несъгласието си с намеренията на общината. Те се опасяват от това, че маршрутът ще бъде закрит заради обявен от общината проект за реорганизация на бул. "Скобелев", част от трасето на трамвая:

Защото си искаме трамвая. Трябва да даваме дипълнително пари за метрото.

Не вярвам на Столичната община - бяха част от мненията на протестиращите.

От общинската управа заявиха в петък, че движението по линията ще бъде спряно временно, заради строителството на метрото.

Организаторите на протеста не вярват на обясненията на общинската управа, че мярката е временна и трасето по бул.“Арсеналски“ ще бъде затворено само до изграждането на новия лъч на метрото. Такава е версията на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов:

Тази връзка ще бъде променена в обхвата на трите последни спирки. Предвиждаме пускането на временна автобусна линия, която ще се движи по кръгов маршрут.

Общинската управа уверява, че трасето ще бъде частично променено в участъка по булевард "Арсеналски" и ще се измести от Петте кюшета по булевард "Витоша" до пазара "Иван Вазов", а временна автобусна линия ще се движци по кръгов маршрут от "Арсеналски" по "Черни връх" и "Витоша". Така решен въпросът не устройва протестиращите.

Трамвай №6 сега пътува от Лозенец до Обеля, а  промените трябва да влязат в сила от пролетта.


В предаването на "Хоризонт" "Закуска на тревата" Войслав Тодоров от Коалиция "Сердика" съобщи, че е изненадан от казаното от заместник-кмета по транспорта Любомир Христов, защото от ноември 2011 година столичният Общински съвет е приел да се спре релсовия транспорт по маршрута без метрото да е посочено като мотив.

Преди седмица г-жа Фандъкова обяви, че закриването на линията става, за да се осигури автомобилен достъп до новата сграда на районния съд, по-известна като военното НДК. Променят линията на трамвай №6 в южната част на линията вече да минава по линията на трамвай №1, а се чува, че всъщност планират да закрият трамвай №1. Все още не са го казали, но има такива идеи от няколко години.

Протестиращите ще се съберат на последната спирка на трамвай №6 до басейн "Спартак" в 14 ч. Инициаторите от Гражданската платформа "Спаси София" ще бъдат изслушани на заседанието на столичния Общински съвет в понеделник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53