Грипна ваканция за учениците в Пловдив и Стара Загора

| обновено на 08.02.16 в 16:14
Снимка: БГНЕС

От утре учениците в Пловдив са в грипна ваканция. Тази сутрин Регионалната здравна инспекция препоръча на Инспектората по образование да спре учебните занятия заради рязко увеличилия се брой болни.

Над 30 са пациентите, които вече са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника на университетската болница "Свети Георги", като повечето  от тях са деца. В двата почивни дни много пациенти, също предимно деца, са посетили и центровете за оказване на спешна медицинска помощ. Това заяви директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към РЗИ Моника Троянчева. Ето какво още уточни доктор Троянчева:

В амбулаторията на УМБАЛ "Свети Георги" през първия почивен ден са 148 обслужените деца, през втория почивен - 137. Така се реши да се преустановят учебните занятия, с оглед ограничаване на разпространението на респираторните инфекции и на практика въвеждаме противоепидемични ограничителни мерки. Засилва се филтърът в детските градини, които не можем да ги спрем.

Същите мерки, а именно засилване на филтъра, се въвеждат и за лечебните заведения, но на този етап не се предлага преустановяване на плановия прием и спиране на плановите операции, допълни доктор Троянчева.

От утре всички училища и в област Стара Загора излизат в грипна ваканция, която ще продължи до края на седмицата. Противогрипни кабинети са открити към две старозагорски болници - университетската и  „Свети Иван Рилски“, както и към общинските болници в Казанлък, Раднево, Гълъбово и Чирпан. 
Проверка на „Хоризонт“ установи, че в аптеките има наличност от най- често използваните препарати при лечение на заболяването.

В Габровска област епидемичната обстановка е спокойна. Въпреки че по брой заболели от грип и дихателни инфекции Габрово се нарежда на второ място, след Стара Загора, стойностите са далеч от тези за обявяване на грипна епидемия, обясни д-р Татяна Владиславова от Районната здравна инспекция в града. Няма увеличаване на отсъстващите ученици.

В Ямбол и областта броят на заболелите от остри респираторни заболявания е по-нисък от средното за страната. През изминалата седмица през лекарските кабинети са преминали на ден между 20 и 30 пациенти с оплаквания за простудни заболявания, диагноза грип до момента не е поставяна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53