Преглед на печата

Обща тема за вестниците е кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. 
"24 часа" отбелязва: Номинираха Бокова за ООН по тъмно", "Дума" добавя: "Десните побесняха срещу Бокова", а "Стандарт" съобщава, че ще бъде формиран държавен щаб за кампанията на Ирина Бокова.
За нов начин за печелене на пари от бежанската вълна у нас и в Европа, съобщава на първата си страница "Труд". Под заглавие: "Циганска борса за булки обслужва бежанците" изданието разказва в обширен репортаж за схема за фиктивни бракове с бежанци, която се прилагала в Гърция и Германия от хора от Угърчин.
България ще ползва и въоръжена армия срещу наплива от бежанци, е уводното заглавие във вестник "Сега", който допълва, че военните ще се намесват само когато полицията не може да се справи с нелегалните имигранти.
От първата си страница "Сега" съобщава за започналата проверка от Националната агенция за приходите на едрите вложители в Корпоративна търговска банка. Става дума за доходите на политици и магистрати, спестили впечатляващи суми в КТБ, уточнява публикацията. 
"24 часа" съобщава, че бившият мажоритарен собственик на КТБ - Цветан Василев ще бъде разпитан във Висшия съд в Белград на 24 февруари. Вестникът припомня, че преди дни главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции във връзка с тромавата процедура за екстрадицията на Василев. 
На уводно място "Стандарт" пише, че милионерите пак се множат. Цитирани са данни според които през миналата година месечно у нас са регистрирани по 23 нови депозита над 1 милион лева. На този фон "Новинар" съобщава в челното си заглавие, че половината българи чакат пари от мама и тати, а всеки пети разчита на баба и дядо. По данни от проучване, цитирано от вестника - българинът масово остава финансово зависим от родителите си.
"Труд" информира, че природният газ, парното, топлата вода и токът за бита ще поевтинеят от първи април. Прогнозата е на Комисията за енергийно и водно регулиране, която до началото на идния месец ще оповести и окончателното предложение за цените, уточнява публикацията.
Вестниците акцентират и на идеята - от идния месец парното в София да се плаща по личен код "Платец". Индивидуалният код ще допълва сегашните абонатни номера и чрез въвеждането му вече няма да се губи връзката с клиента при смяната на адреса му както многократно се е случвало сега, пише по темата "Новинар".
От изданието научаваме още, че в знак на протест срещу новите цени на винетните стикери - мъж от Велико Търново е платил годишната си винетка с монети от 1,2 и 5 стотинки. Негов съгражданин пък платил данъка на колата си от 426 лева отново с монети, пише "Новинар".
На челно място "Монитор" пише, че златарските магазини хлопват кепенците до Великден, а причината е в почти нулевите продажби, заради рекордния скок в цената на благородния метал. Вестникът допълва, че напоследък има бум на екскурзиите до Турция за евтини накити. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53