ЕС даде три месеца срок на Гърция да се справи с проблемите с контрола по границата

| обновено на 12.02.16 в 15:30

Страните от Европейския съюз (ЕС) дадоха тримесечен срок на Гърция да се справи с проблемите във връзка с контролирането на мигрантския поток. В противен случай тя е заплашена от налагането на граничен контрол с останалите страни от Шенгенската зона.

Атина има месец да изготви план за действие, а до 90 дни трябва да съобщи какво е постигнала. За това време тя трябва да изпълни 50 препоръки за затягане на проверките по границата.

Гръцките власти получават срок от 3 месеца да подобрят бреговата охрана, процедурите по границата с Турция, инфраструктурата, оборудването и обучението на персонала, както и процедурите за регистрация на пристигащите кандидат-бежанци. Решението се позовава на доклада на европейските експерти за работата на гръцките гранични служби на островите Самос и Хиос, както и в районите на Орестиада, Неа Виса, Филакио и Кастаниес. България и Кипър са се въздържали при гласуването на текста, който е бил приет с квалифицирано мнозинство от страните-членки на ЕС.

В писмената си позиция, гръцкото правителство отрича заключенията на доклада на евроекспертите, чиято проверка в края на миналата година не е била предварително оповестена.

След трите месеца, ако Гърция не е изпълнила изискванията, ЕС може да задейства член 26 от Кодекса на Шенгенските граници, който позволява на останалите членки да въведат времене контрол по вътрешните си граници за максимален период от 2 години.

Междувременно натискът върху Атина продължава и относно блокадата на българската граница, която причинява загуби за транспорта. ЕК е поискала още обяснения от властите в Гърция какво правят за освобождаването на пътищата и пропускането на българските камиони през граничните пунктове. Ново писмо е изпратено, тъй като в досегашната кореспонденция властите предимно са описвали какво е състоянието на пътните блокади, свързани с протестите на фермерите. За БНР говорителят на еврокомисията Лусия Каудет обясни:

Нуждаем се също така от информация за мерките, които Гърция предприема, за да гарантира свободното движение на стоки .

Следващата стъпка съгласно европейския регламент дава правото на Комисията изисква от Гърция да предприеме всички необходими действия за премахване на посочената пречка в срок, който Брюксел определя в зависимост от спешността на съответния въпрос. Тогава Атина ще има 5 работни дни, за да отговори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53