В цялата страна отбелязват Деня на лозаря

Първото по рода си състезание за търкаляне на бурета в Сухиндол
Снимка: БТА

В град Сухиндол ще празнуват за 151-ви път деня на Трифон Зарезан. Това е първото селище у нас, в което е започнало организираното честване на Деня на лозарите и винарите.

Трифон Зарезан се чества и като ден на община Сухиндол, защото от древността, лозарството и винарството са основния поминък на населението. Именно в Сухиндол, през 1909 година е създадена първата на Балканите лозарска кооперация "Гъмза".

По стара традиция, днес ритуално ще бъдат зарязани лозята и ще има празнично шествие на лозари и винари. Нашите амбиции за бъдещето на Сухиндол, са свързани с лозарството и винарството, заяви кметът на общината Пламен Чернев:

Сухиндол да се превърне, както сме били, люлката на винарството, в един модерен център с малки изби, с малки бутикови фабрики, които ще могат да произвеждат качествени вина от традиционни местни сортове грозде.

СнимкаВъв Враца ще бъде отбелязан лозарският празник Зарезан с общоградско честване в етнографския комплекс. Празникът е сред най-почитаните от врачани, които масово отглеждат малки лозови масиви за домашно производство на вино. Общоградското честване на Зарезан ще започне с ритуала по зарязване на лози, пресъздаден от читалищни самодейци. 

За традициите на празника припомня възрастната лозарка баба Цеца:
На Зарезан се събираме роднини, приятели. Отиваме на лозето, заставаме един по един до главинките и докато режем, останалите пеят зад нас. Поливаме с вино, пожелаваме да има грозде.

В общоградското честване, освен музика и танци, ще има и традиционен конкурс за най-вкусни домашно приготвени вина и мезета. 

Ако не зарежеш лоза на този ден, няма да ти е сладко, нито мезето, нито питието. А и няма да се роди в лозето реколта,
 разказват врачани за празника Зарезан, който е сред най-почитаните празници от тях.

Важно е на този ден да зарежеш не само лозите, а да зарежеш грижите, както и лошото настроение. Изобщо да си отвориш душата за хубавото на този свят, защото виното е едно от най-хубавите неща в живота,  допълва друг жител на Враца.

СнимкаВ
Плевен пък ще зарежат лозята в местността Томовското, където са масивите на единствения на Балканите Институт по лозарство и винарство. В избата се гордеят с най-старото вино у нас - от реколта 1892 година. Новите десертни и винени сортове на плевенския институт са търсени по цял свят, поясни  директорът на института професор Иван Пачев:

Този празник е един от най-старите в България. Траките го приспособяват по някакъв начин към почитта си към бог Дионис, а вече когато се образува българската държава и приема християнството като религия, за великия мъченик Свети Трифон започва да се празнува като празник на лозаря.

52 % от сортовия състав на българските лозя е създаден през годините от Плевенския институт. Сега обръщат особено внимание на биологичните сортове, при които човешката намеса е минимална. 

Още от едно време хората са казали, че лозето не иска молитва, а мотика. Това е един от трудоемките отрасли в нашето селско стопанство. Пожелавам на всички лозари и винари, да са упорити в своята работа, както и  да получават онези блага, които изработват със собствените си ръце, пожелават от Плевен на лозарите.

СнимкаДенят на лозаря в 
Търговище започна с празнична Света литургия в храма"Свети Иван Рилски", а малко по-късно в село Баячево ще се проведе Празник на виното.

В района се отглеждат над 10 000 декара лозя като 80 % от тях са бели сортове, които тук дават най-добра реколта и се получава висококачествено вино. Най-големите масиви са разположени в селата Вардун, Кралево, Дългач и Кръшнево, разказа изпълнителният директор на лозаро-винарския комплекс инженер Петко Матеев и коментира състоянието на лозовите масиви:

Проверката, която сме направили, както при нас, така и в Института по лозарство в град Плевен - имаме евентуално измръзване 20-30%, а някъде и 50 процента. Дано повече да няма измръзване, а с връзването и резитбата ще успеем да компенсираме лозята на 100 %.

Лозарството и винарството са едни от най-развиващите се браншове в региона, които осигуряват работа на над 2 000 работници и специалисти, през всички сезони на годината.

Снимка

Много добра реколта от грозде отчитат от резиденция "Евксиноград“ във Варна - това съобщи Меглена Роева - управител на резиденцията, по време на традиционния ритуал по зарязването на лозята на Трифон Зарезан. 63 тона грозде е добивът през миналата година. Запазват се традиционните сортове - посочи Роева:

Врачански мискет, Траминер, Шардоне, Немски ризлинг. 104 декара са общо площите на лозята. Всичката продукция, която предлагаме, е само наша - заяви Меглена Роева. Тя коментира и обзавеждането на резиденцията, с което приключва проекта по реставрацията й:

Мебелите се очакват да пристигнат. В момента вървят процедурите. Очаква се, надявам се, до два-три месеца да обзаведем напълно двореца и да бъде по-атрактивен за посетители. Надявам се по този начин да се върне пълният блясък на резиденцията. Това е идеята и на проекта, и на екипа, и на нашите служители. Предполагам, че към края на месец март мисля вече ще можем да започнем да приемаме посетители. След като се уточни и с Министерски съвет цената на посещенията, понеже ще има повече маршрути вече, тъй като и Кастрици вече ще бъде включена в обиколките, и се надявам да е максимум до 15 лева, като за различните възрастови групи ще има различни цени.












Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53