България не приема плана на Вишеградската четворка за бежанците

Позицията на страните в Групата предизвика напрежение в отношенията с Германия

Снимка: БГНЕС

Лидерите на Чехия, Полша, Словакия, Унгария, България и Македония ще обсъдят днес в Прага мерки за ограничаване на миграционния поток.

Дискусиите в Прага са координационни в търсене на решения за охрана на границите срещу нелегалната миграция и помощта за страните, подложени на мигрантския натиск. Те предхождат посещението на председателя  на  Европейския съвет Доналд Туск в Прага във вторник, както и Срещата на върха на 18-и и 19-и февруари в Брюксел.

Засилването на охраната на шенгенските граници, европейска крайбрежна и гранична охрана, договарянето на мерки за регулацията на миграцията в Гърция и Турция, са изключително важни в момента. Ако това не стане бързо, страните от Вишеградската четворка ще търсят решение на кризата със засилване на охраната на границите между България, Македония и Гърция, в което биха могли да се включат и останалите страни – членки на ЕС:

Засилване охраната на границите на Македония и България би могло, в сътрудничество с тези държави, чувствително да ограничи мигрантския натиск и над страни като Австрия и Германия. Чешката република е готова да продължи да оказва конкретна помощ както хуманитарна, така и чрез изпращане на полицаи, заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка. В момента чешки полицаи помагат на границите в Словения и Македония. Словакия  също заяви готовност да се включи "финансово и с персонал":

Ако Гърция сама не иска да охранява границата, трябва да предложим друг вариант, заяви неотдавна словашкият премиер Роберт Фицо. 25 словашки полицаи бяха изпратени в началото на февруари в Македония, за да работят заедно с чешките им колеги на македонско-гръцката граница.

Словашкият министър-председател Фицо заяви, че Германия е изразила протест във връзка с провеждането този понеделник на срещата на високо равнище между страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) и Македония и България, посветена на разрешаването на миграционната криза в Европа, предаде РИА Новости, позовавайки се на негово интервю пред братиславски вестник.

Премиерът Бойко Борисов е изложил българската позиция на срещата в Прага в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Борисов е потвърдил още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция.

Премиерът е подчертал необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и е призовал за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като засвидетелствал готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът подчертал важната роля на европейската солидарност и отражението ѝ върху европейската кохезионна политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53