Камерън очаква споразумение с евролидерите, от което зависи кампанията за оставането на Великобритания в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) се събират на среща днес и утре, на която не се очаква да бъдат гласувани нови инициативи, свързани с миграцията. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън очаква споразумение с европейските лидери в Брюксел, от което зависи кампанията за оставането на Обедненото кралство в ЕС. Държавните и правителствени ръководители трябва да приемат с пълен консенсус договореност, която включва гаранции за социалните права на чуждестранните работници. България е представлявана на срещата на върха от министър-председателя Бойко Борисов

Текстът на новите условия за британското членство в ЕС вече е готов след дълги експертни преговори между 28-те правителства под егидата на Доналд Туск, председателят на Съвета. В няколко абзаца има оставени празни полета по основните спорни въпроси, които лидерите трябва тази вечер да уточнят на политическо ниво. 

Страните от Източна Европа, но и част от южните държави настояват за по-кратък период на предлагания предпазен механизъм за лишаване от правото на социални надбавки за работещите техни граждани на Острова. Обединеното кралство иска 4-годишна забрана за данъчен кредит и жилищни помощи, на които има право всеки самонает или работник на трудов договор с ниска или минимална заплата.

България е в групата страни, които се надяват също за промяна на условията в предложението за индексация на детските надбавки. То гласи, че работещите европейци във Великобритания ще получават по-малко пари, ако отглеждат децата си извън страната, като сумата ще се индексира спрямо стандарта на живот в родината им.

Всички мерки ще важат само за бъдещи кандидат-имигранти, а условията за тяхното активиране също подлежат на преговори днес.

Ако се постигне консенсус, споразумението ще е правно обвързващо и ще бъде аргумент на премиера Дейвид Камерън в кампанията за референдума за членството на Великобритания в ЕС.

В дневния ред в петък ще бъде и прилагането на обещаните мерки за разпределяне на бежанците по квоти и останалите ангажименти на правителствата по миграцията. Няма да се гласуват нови инициативи, както настоява Вишеградската четворка, относно подсилването на гръцко-македонската граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53