Президентът на Кипър Никос Анастасиадис пристига в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разширяване на икономическото сътрудничество между Кипър и България, партньорството на двете страни по ключови въпроси за Европейския съюз, кризата в Близкия Изток и борбата с тероризма са сред основните теми, които президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще обсъди с българските си домакини по време на започващото му първо официално посещение в страната ни.

Първата среща на кипърския държавен глава в понеделник е с президента Росен Плевнелиев, по чиято покана той пристигна в България. След нея и след пленарните разговори на официалните делегации на двете страни ще бъдат подписани меморандуми за разбирателство, насочени към разширяване на сътрудничеството между Кипър и България. Приоритетните области от взаимен интерес са енергетиката, туризмът, селското стопанство, спортът, борбата срещу нелегалния трафик на културни ценности.

Никос Анастасиадис ще разговаря също с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Той ще се срещне и с патриарх Неофит.

Изключително важен за по-нататъшното успешно развитие на икономическите и търговските отношения между двете страни е бизнесфорумът, който в рамките на визитата на Никос Анастасиадис ще събере български и кипърски предприемачи във вторник. Той се организира от търговско-промишлените палати на двете страни, Кипърската Агенция за насърчаване на инвестициите, Министерството на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър, Българо-кипърската бизнесасоциация. Участниците ще бъдат приветствани от президентите на двете страни Анастасиадис и Плевнелиев.

Представителите на кипърските делови среди ще запознаят колегите си в България с предимствата и големия потенциал на Кипър като бизнес и инвестиционен център. Според бизнесорганизациите на острова двете страни трябва максимално пълноценно да използват възможностите си, като Кипър стане врата за българските стоки към пазарите в Източното Средиземноморие и Близкия Изток, а България подпомогне кипърския бизнес за място на Балканите. По време на форума компании от двете страни ще разговарят със свои потенциални партньори за търговско сътрудничество и съвместни проекти.  

Кипър и България имат дългогодишни ползотворни отношения. Страната ни бе една от първите, които призна новата независима Република Кипър през 1960 г., а през 1974 г., след турската инвазия и окупацията на 37% от нейната територия, предостави възможности за работа и образование на много кипърци. След приемането на България в ЕС Кипър първи от страните-членки отвори трудовия си пазар за наши сънародници. И днес на острова, въпреки кризата от последните години, работят хиляди българи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53