България е приела само двама бежанци от квотата си, определена от ЕС

Снимка: БТА

До момента България е приела само двама бежанци от квотата си, определена след решението на ЕС за разпределяне пристигащите от Италия и Гърция, съобщиха за БНР от Европейската комисия. Още 100 кандидати чакат одобрението на властите в София, за да дойдат у нас. 

4 месеца след договорените квоти за разпределянето на 160 хиляди кандидати за убежище от Гърция и Италия само двама сирийци са пристигнали от Гърция по българската квота, въпреки обявените 1302 свободни места у нас.

За разпределяне в България вече са определени още 100 души от Италия и Гърция. Въпреки изпратените на място български офицери за връзка обаче, правителството в София е поискало да направи втора, допълнителна проверка на лицата за това дали те представляват заплаха за националната сигурност.

Това забавя процеса, обясни говорителят по миграция на Европейската комисия Наташа Берто:

Молбите са подадени, те са готови и се очаква само "зелена светлина“ от България.

Берто уточни, че страната ни не е единствената и призова проверките на досиетата на бежанците да се извършват само на място в Италия и Гърция, защото там те отнемат само няколко дни:

Фактът, че 100 молби са изпратени, но преместените са само двама говори, че решенията не се взимат достатъчно бързо. Бихме желали България и останалите държави да ускорят темпото.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос е изпратил подробно писмо по въпроса на българското правителство, но още не е получил отговор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53