Саудитски военни самолети пристигнаха в Турция

Снимка: Дневник

Четири броя изтребители Ф-15 на Саудитска Арабия са пристигнали на военновъздушната база "Инджирлик" край турския град Адана, съобщиха информационните източници. А транспортен самолет С-300 на саудитските военновъздушни сили е доставил товар и неуточнен брой войници. 

Но Турция не се подготвя за провеждане на едностранна военна сухопътна операция в Сирия, заяви съветникът Ибрахим Калън на турския президент Реджеп Ердоган на пресконференция. Той подчерта, че Турция  ще  се придържа към правилата на използване на сила в случай на заплаха за националната си сигурност по време на примирието в Сирия.

Турция ще използва правилата за реакция, ако нейната национална сигурност бъде застрашена от "Ислямска държава” , от бойци на Силите за Народна Самоотбрана (СНС) или Демократичния съюз за Кюрдистан (ДСК), посочи Ибрахим Калън.

Анкара реагира остро срещу засилване ролята на двете кюрдски формации в сирийски конфликт, защото се опасява, че те подкрепят въоръжената борба на обявената за терористична групировка Кюрдска работническа партия, която води в самата Турция.

Междувременно,четири снаряда, изстреляни от Сирия вчера, паднаха на турска територия в района на град Яйладаа. Снарядите са паднали на пусто място и няма жертви и поражения. Турската армия е отвърнала с огън съобразно правилата за реагиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53