Велико Търново се нуждае от поделение на института за културно наследство

Снимка: Катя Чорова

За да се ускори реставрацията на сградите-културни паметници,във Велико Търново трябва да има поделение на Националния институт за недвижимо културно наследство. Около това мнение се обединиха участници в публична дискусия за промените в Закона за културното наследство, които предстои да бъдат гледани на второ четене в Народното събрание.

Инициатор на дискусията беше заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов: 
Аз съм член на Комисията по култура и медии и един от вносителите на законопроекта и затова си позволих да събера колегите народни представители, както и архитекти, местна власт, за да можем действително да внесем предложението за защита интереса на културните ценности в града.

Във Велико Търново има над 500 сгради - паметници на културата, припомни директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Той каза, че Националният институт за недвижимо културно наследство, не успява да разгледа в срок преписките, за реставрация, постъпващи от цялата страна:
Шест човека, специалисти, трябва да разгледат около седем хиляди преписки. Което води до самоунищожаване и разрушаване на недвижимото културно наследство. Според мен, трябва да се възстановят структурите, които съществуваха преди 30 години - регионалните структури, или, ако те не са регионални, то поне в градовете, където има голяма концентрация на недвижимо културно наследство, да има поделения на Националния институт за недвижимо културно наследство.

До 7 март ще бъдат обобщени предложенията, които ще бъдат внесени при второто четене на промените в Закона за културното наследство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!