Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи

| обновено на 10.03.16 в 17:07
Снимка: digital-culture.eu

Днес отбелязваме Деня на спасението на българските евреи и отдаваме почит на паметта на жертвите на Холокоста.

По този повод пред паметника на Димитър Пешев в столицата се състоя възпоменателна церемония. Председателят на софийската организация на евреите д-р Алек Оскар отбеляза непреходната стойност на стореното от българския народ през 1943 година: 
Преди 73 години в България се случи нещо, което днес определяме като уникално и безпрецедентно. Акт, категорично неприсъщ в зловещия контекст на Втората световна война. Въпреки че живееше в страна - съюзник на Тристранния пакт, българският народ не позволи депортирането на своите сънародници с еврейски произход. В концентрационните лагери, където ги чакаше сигурна смърт. Разбира се, този народ не е анонимен. Той излъчи личности и тези личности в решаващия миг се показаха като герои на почтеността и човешкото достойнство.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев акцентира върху съвременните измерения на този акт:

Днес, когато Европа и светът са разтърсвани от множество атаки, при които загиват невинни жертви, нека си припомним тези моменти от историята и да направим така, че те да не се повтарят, но нека помним и доброто, което се е случило. нека не забравяме, че това е една от най-ярките страници в нашата съвременна история - спасяването на българските евреи. Това, което направи българският народ тогава, е един открит урок по достойнство, хуманизъм и добродетелност.

Пред Мемориала на признателността в Пловдив с тържествена церемония беше отбелязана 73-годишнината от спасяването на българските евреи от депортация в нацистките лагери. Представители на еврейската общност по традиция посетиха и Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан, изправили се в защита на своите сънародници. Българските евеи се преклониха пред паметта и делото им. Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти връчи Специалния почетeн знак на Организацията на кмета на Пловдив Иван Тотев

На днешния ден преди 73 години активната позиция и бързите действия на патриарх Кирил, тогавашен пловдивски митрополит, водят до спасяването на 600 души, които са били събрани в близкото до днешния площад с издигнатия мемориал училище, за да бъдат отведени с влкови композиции в лагерите на смъртта, припомни председателят на еврейското дружество "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев:

Това е била първата група, която би трябвало да бъде изпратена. Когато всичко вече се успокоява, се разбира, че повече няма да има депортация.

79-годишната Райна Соломонова и семейството й съхраняват и предават спомените от онези години:

Нямате си представа какви хора. Кой каквото имаше, носеше, криеха ни, даваха ни, страшна работа. Оцеляхме.

Ние помним, уважаваме и много ценим стореното тук преди 73 години, подчерта Ейтан Броши - представител на Кнесета на Израел, който също присъства на церемонията:

Ние много благодарим на българския народ и на всеки, който беше участник в този процес за спасяването на българските евреи в България.

Предложението на еврейската общност - Българската православна църква да бъде отличена с Нобелова награда за мир за заслугите си за спасяването на българските евреи, пловдивският митрополит Николай определи като достойно признание:

Задължавайки ни по този начин, то ни кара да бъдем по-добри, а припомняйки ни делата на нашите предшественици, ни кара да вярваме, че щом в миналото сме били способни на значими дела, значи сме способни сега и в бъдеще.

Изложба на снимки в парламента, която представя живота на малцинствата, е подредена по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста - 10 март. При откриването председателят на парламента Цецка Цачева припомни ролята на България за спасяването на българските евреи:

Светът отново е свидетел на многобройни прояви на насилие и агресия, мотивирани от етническа и религиозна омраза. Като активен участник в усилията за запазване на демократичните ценности и правата на човека, България категорично отхвърля и осъжда всякакви форми на насилие, ксенофобия и омраза.



 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53