ЕС работи по условията на България и Кипър за споразумение с Турция

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС работи по условията на България и Кипър за скючването на миграционно споразумение с Турция. Ротационният председател на Съвета на ЕС Холандия обяви умерен оптимизъм за постигането на сделка за спиране на миграционните потоци. Това стана след министерско заседание в Брюксел, което подготви европейската позиция преди срещата на върха на лидерите с турския премиер Ахмед Давутоглу в четвъртък и петък.

Оформя се консенсус по поставените турски условия, стана ясно от холандския външен министър Берт Кундерс. Ротационният председател намекна, че пакетната сделка за спиране миграционния поток през границите може да засегне и въпроса за обединяването на остров Кипър:

Намирам конструктивен подход във всички страни-членки, без изключение, за постигането на добро споразумение в края на седмицата.

Република Кипър отказва да махне ветото си по отварянето на нови 5 преговорни глави за членство на Турция, заради замразения от години въпрос относно окупираната северна турскоговоряща част на острова, чието правителство не е признато от ЕС. На посещение в Никозия днес водещият преговорите Доналд Туск заяви:

Кипър е също толкова важен, колкото Германия, Франция, Холандия или всяка друга членка. Нека използваме тази възможност за споразумение, изгодно за всички. Остава да решим и въпроса с възможните алтернативни пътища от Турция към други страни от съюза като България.


Трябва да защитим интересите на всички членки и конкретно на България, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс:

Напълно разбирам притесненията на българското правителство и премиера – когато се затварят граници и се разбиват трафикантски канали, да се има предвид, че хората могат да тръгнат през Черно море или по суша.


На въпрос дали България е получила уверения, че условието й ще бъде включено в сделката, вицепремиерът Меглена Кунева отговори:

Споразумението с Анкара изисква съгласието на всички 28 лидери на съюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53