Евродепутати организират в Брюксел форум за ефекта от Механизма за наблюдение у нас

Снимка: www.europarl.europa.eu

Представители на най-високо равнище от съдебнaта и изпълнителната власт ще разискват на конференция в Брюксел ефекта от Механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано съвместно от българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. То съвпада с формалната дискусия на резултата от последните доклади на ЕК за напредъка на България и Румъния през януари, която ще се проведе преди това във вътрешната комисия на Европарламента.

Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект и препоръки" ще се проведе в сградата на Европарламента следобед, часове след като ресорната парламентарна комисия по правосъдие и вътрешни работи обсъди резултатите, докладвани от Еврокомисията за България и Румъния по съдебните и антикорупционни мерки. Според съобщение от офиса за заместник-председателя на комисията – Илиана Йотова от социалистите, участниците в българската конференция, ще обсъдят възможности за подобряване на Механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 г.

По темата са поканени да говорят главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, Главният инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, заместник министърът на правосъдието Красимира Филипова и Параскеви Миху, заместник генерален секретар на Европейската комисия.

Сутринта евродепутатите от вътрешната комисия ще проведат 30-минутна дискусия по докладите за България и Румъния. Те вече получиха оценка от правителствата на Съюза, които обявиха, че румънците са на път да изпълнят целите на механизма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53