Тютюнопроизводителите излизат на протест

| обновено на 23.03.16 в 12:29
Снимка: БГНЕС

Протест на тютюнопроизводителите организират трите браншови организации у нас. Центрове на протеста ще са Дулово, Свиленград и Вълкосел, община Сатовча. 

Все още не е изкупена част от миналогодишната реколта над 300 тона. Близо половината е от района на Гоце Делчев, твърди Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча:

Това е изключително рядко като ситуация до края на март да не е изкупен тютюнът. Хората са паникьосани. Протестираме най-вече, за да може договорираният тютюн да бъде изкупен от фирмите, които са сключили договори. Това са: фирма "Саке" и фирма "Тополовград БТ" АД.

Мименов посочи в интервю за предаването "Преди всички", че в момента тютюн изкупува единствено "Булгартабак":

Обаждат ни се шефовете от "Изкупуване", че поради сътресенията, които има от атаки към "Булгартабак", вероятно ще спрат изкупуването.

На "Булгартабак" се надяват и в Свиленградско. Днес там ще протестират производители, организирани от Конфедерацията на тютюнопроизводителите. Нейният председател Асен Кичуков заяви, че в три села има неизкупени около 50 тона тютюн:

В момента единствената фирма, която е на пазара, е "Булгартабак". Имаме уверението, че утре изкупуването ще приключи в Свиленградския регион. Единствено от сорт "Вирджиния" имаме неизкупени количества около 1600 тона, поради което е насрочена среща с "Булгартабак" в четвъртък. Това е сериозно количество, което все още стои по складовете.

Наполовина са намалели производителите на тютюн в Смолянско, повече от 70 тона от продукцията в региона залежава.

Стопани от село Црънча споделят, че вероятната цел е цената на суровината да падне:

Никой не идва да търси, няма интерес от никакви фирми и не знам. Просто чакаме да видим какво ще стане. Ако дойдат да го вземат, ще го дадем без пари. Това им е целта да го вземат за жълти стотинки. Най-елементарното обяснение е, че няма интерес самата държава да се намеси в тези отношения между изкупвачи и тютюнопроизводители споделят стопани от село Црънча.

Преди дни браншовите организации изпратиха декларация до премиера Бойко Борисов, в която се обявяват в защита на "Булгартабак".

В последните 5 години холдингът изкупува 20% от произведения в България тютюн, каза за "Хоризонт" председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев:

"Булгартабак холдинг" изкупи по над 5000 тона български тютюн и това е по приватизационно задължение, а ние искаме тази практика да не приключва, а да продължи не догодина и по-догодина, а в дългосрочен аспект. Разчитаме на ясен диалог, на ясни правила, а не всяка година да си извиваме ръцете. В цял свят се работи по модела "продай преди да произведеш", а в България се случва обратното. 

Производителите се надяват, че новият Закон за тютюна ще даде възможност договорите, които се сключват с търговските фирми, да уреждат правата и задълженията на двете страни, за  да не се стига до подобни кризи.

Митингът в Дулово започна с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашните атентати в Брюксел. Над 200 производители от цяла Североизточна България са се събрали тук. Те са издигнали лозунги: "Да съхраним тютюна!"; "Не ни вземайте хляба!"; "Искаме да се трудим!"; "Не ликвидирайте "Булгартабак".

Лидерите на протеста обявиха, че злонамерени политически и икономически кръгове се опитват умишлено да ликвидират тази фирма, която единствена според тях защитава интересите на тютюнопроизводителите. Само в Североизточна България има около 400 тона неизкупен тютюн и те казаха, че имат гаранции от "Булгартабак" той да бъде изкупен от тази фирма. Водят се дела в момента срещу некоректни фирми това беше съобщено на митинга. В момента лидерите на протеста разясняват на тютюнопроизводителите новите моменти в Закона за тютюна, с който подобни проблеми те очакват да няма в бъдеще.

В звуковия файл можете да чуете разговора с Арбен Мименов и Асен Кичуков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53