Общопрактикуващите лекари готвят протест срещу начина за финансиране на работата им

Снимка: БГНЕС

Личните лекари ще протестират следващата седмица срещу абсурдния начин за финансиране на тяхната работа, който ощетява и пациентите, и медиците. Това съобщи заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров от Велико Търново.

НЗОК е планирала средства за профилактични прегледи за 37 процента от пълнолетните граждани, посочи доктор Димитров:

В същото време, продължаваме да сме задължени да извършим профилактични прегледи на всички български граждани. Който и да е мой пациент, ако дойде и не му направя такъв преглед, търпя санкция. В момента, в който го направя, Касата не го купува от мен, защото бюджетът не го позволява. В Бюджета за първична помощ за детско здравеопазване за тази година са предвидени 2 300 000 прегледа. За миналата година са били почти 867 000 прегледа. Смея да твърдя, за децата, които са в България, ние сме ги обхванали с профилактичните прегледи почти на сто процента. Тоест няма как да направим 3 пъти повече детски прегледи, но Касата е обявила, и то с министъра, че ще закупи 3 пъти повече прегледи. Ние нямаме деца! Това е начин да затворим едни пари, които да не бъдат усвоени в първичната помощ и да бъдат прелети, най-вероятно в лекарствата.

По думите на доктор Димитров, това са само малка част от проблемите, заради които ще протестират личните лекари. Той допълни, че в събота ще бъде решено на коя дата и под каква форма ще се проведе Националният протест и не изключи варианта общопрактикуващите лекари да спрат работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53