Прегряване на комина на парното е най-вероятната причина за пожара в училището в Карнобат

Прегряване на комина на парното е най-вероятната причина за пожара, избухнал снощи в основно училище в Карнобат. За 530 деца следващите два дни ще са неучебни.

Покривът и вторият етаж на основното у-ще "Христо Смирненски" са напълно изгорели. Четири пожарни от Карнобат, Бургас и Айтос се бориха с огъня, тръгнал от покрива, според директора Стефка Вълева:

Някъде около 6 часа и 10 минути персоналът усеща пушека, който излиза от покрива и започва евакуация на учениците, според нашия план. И Слава Богу, няма нито едно дете, на което е бил застрашен животът. Училището изведнъж беше обхванато. Покривът с пушек, лумна… и за един час изгоря целият покрив. Вторият етаж е неизползваем.

На сградата са правени регулярни проверки от пожарните служби, при които не са констатирани нередности, уточниха от ръководството на училището. Причината за огъня посочва кметът на Карнобат Георги Димитров:

Вероятно прегряване на комина на парното, макар че пожарът тръгва при изгасено вече парно, но коминът е метален… може би е прегряла и е избила отнякъде изолацията, той беше изолиран. Духаше много силен вятър, който доразпалваше огъня.

Днес на мястото предстои втори оглед, уточняват от полицията. От Общината ще търсят варианти за сграда, в която децата да завършат учебната година. Училището е едно от най-старите в Карнобат. Преди 5 години е правен основен ремонт с еврофинансиране. За възстановяването му ще се търси спешна помощ от Комисията по бедствия и аварии, както и от Министерството на образованието. Ще бъде обявена и дарителска сметка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53