Прокуратурата в Брюксел призна, че няма пълна информация за жертвите на атентатите

Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат единни мерки за борба с екстремизма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На третия ден след атентатите в Брюксел прокуратурата призна, че нито една от жертвите не е напълно идентифицирана. Докато властите продължават да издирват останалите замесени в терористичния заговор, вътрешните министри от Европейския съюз (ЕС) ще обсъждат единни мерки за борба с екстремизма. България е представена от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Имената на само четирима от 31 загинали вече са известни, но и те формално все още не са идентифицирани. Семействата на всички хора, които все още са в неизвестност след атентатите, бяха доведени във военната болница "Недер Овер Хембек", за да съдействат за разпознаването и да очакват резултати.

Сред ранените, настанени в други болници в града, освен белгийци има множество французи, американци, британци, испанци, хора от Португалия, Унгария и Румъния. Още няма данни за пострадали българи.

След като медиите обявиха, че се издирва пети участник в терористичните актове, днес беше разпространен фоторобот на мъжа, забелязан да носи голям сак заедно с другия камикадзе Халид Ел Бакрауи. Така терористите на свобода са двама, без да е ясно още колко са участниците в белгийската терористична мрежа от помощници, организирали мащабните атаки.

Според анонимни източници на електронното издание "Дериер Йор" първоначалната цел на братята Ел Бакрауи всъщност били атомните централи в Белгия. Твърди се, че те са инсталирали скрита камера пред дома на директора на Белгийската програма за ядрени изследвания. След внезапния арест на Салах Абдеслам обаче братята са се отказали и са ускорили атентатите на летището и метрото, пише изданието.

В Брюксел ще се съберат вътрешните министри на ЕС. Според Холандското ротационно председателство темите на дискусия са актуалната ситуация в борбата с тероризма и бързото прилагане на съответно законодателство. Десетки закони и единни стандарти за обмен на информация, превенция на трафика на оръжие и експлозиви, борба с религиозния екстремизъм и други стоят недовършени от правителствата на 28-те държави.

И докато се уреждат специални методи за пристигането на министрите, международното летище в Брюксел, което обслужваше 23 милиона пътници годишно, скоро няма да бъде отворено, защото неговият терминал все още е място на престъпление.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53