Преглед на чуждестранния печат

"Обстановката ври, нужен е разум", пише македонският "Утрински весник" за засилващите се протести в Македония. Планираната за утре среща на лидерите на четирите основни македонски партии във Виена е поставена под въпрос. Причината – искането на опозиционния лидер Зоран Заев да бъде отменена амнистията, обявена от президента Георге Иванов, и отлагане на изборите, насрочени на 5 юни. По повод новите ходове на Заев проправителственият вестник "Вечер" пише, че той прибягва до тях, за да избяга от волята на народа. Според вестника Заев има за цел не решаване на кризата, а нейното задълбочаване.

"Бившият президент Траян Бъсеску не може да се отърве от съдебните проблеми", пише румънският вестник "Адевърул", като отбелязва, че Бъсеску, срещу когото са заведени десетки наказателни дела, е попаднал под нови обвинения – този път за пране на пари. Според всекидневника тези обвинения се наказват с 10 години затвор.

"Русия укрепва подводния си флот и това засилва напрежението със Съединените щати", пише "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че най-големият брой от две десетилетия руски щурмови подводници кръстосват бреговете на Скандинавието, Средиземно море и Северния Атлантик. Цитирани от "Ню Йорк таймс" представители на американските военноморски сили изразяват безпокойство, че ще се увеличи броят на руските подводници, които плават в Средиземно и Черно море. В момента Русия има само едно средиземноморско пристанище в Тартус, Сирия. Американски военноморски представители обаче заявяват, че Москва иска да изгради и други, вероятно в Кипър, в Египет или в Либия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53