Лазаровден ознаменува превръщането на момичетата в моми за женене

| обновено на 23.04.16 в 09:08
Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден. Празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят Иисус Христос е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според българската народна традиция Лазаровден, или "Лазарица", "Лазарова събота", е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. Лазарките слагат народни носии, момиченцата си слагат венчета и пеят лазарски песни. Влизали са по къщите и на тези, които пеели, дават яйца. Събират яйца в кошничките и след една седмица ги боядисват. 

В Националния етнографски музей при Българската академия на науките от 11 часа ще бъде представен и отпразнуван обичаят Лазаруване. Входът е свободен, а посетителите ще могат да видят на видеостена пресъздаването на традициите за Лазаровден от различни краища на България.

В Троян Лазаровден ще бъде отбелязан с традиционното детско лазарско дефиле. Ще има и конкурс за рисунка "Лазарка". Ще се декорират и лазарски кошници. 

В Ловеч, на две сцени в стария квартал "Вароша" и на централния площад, се организира традиционният пролетен празник Цветница, който събира хиляди жители и гости на града. Програма "Хоризонт" на Българското национално радио е медиен партньор на проявата.  Празникът ще започне с концерта на децата от детските градини "Тебе пеем, лазаре". Вечерната празнична програма предвижда концерт на оркестър "Калофер" и аудио-визуалния спектакъл "Ловеч-звезден град". 

На Лазаровден и Цветница в Ловеч се организира и традиционния занаятчийски събор. Майстори от региона ще демонстрират традиционни местни занаяти. 

СнимкаВ търговищкия квартал "Въбел" момичетата от местната фолклорна група ще благославят и ще пеят лазарски песни. За спецификата на празника в региона разказва Диана Жекова, етнограф в Регионалния исторически музей в Търговище:
В нашия край, понеже имаме преселници от почти всички краища на България, разбира се, има и варианти на лазаруването. При преселниците от Кюстендилско лазарките ходят и по полята, да благославят и там. Интересен е обичаят при беломорците, където ролята на лазарката всъщност, главното обредно лице, е една кукла, която е направена от кросното на стан и облечена като кукла, носи се от малко момиче сираче. Също така в Поповско, при капанците също е по-различно и интересно. Там, едно от момичетата, се облича като мъж, с мъжка носия, с калпак, тя повежда буйно хоро , може би по тази причина се нарича и боенец. В Алваново, пък , различното е, че там лазаруват малки момиченца - от 8 до 12 години, може би това е един по-късен етап от развитието на обичая. И, когато вече празникът приключи, когато са обходени всички къщи, и когато са благословени всички хора момичетата се събират, разделят си всичко, което са получили и така очакват следващия ден, когато ще си изберат кумицата с обичая "кумичане". В Алваново комичането става на същия ден, т.е. на Лазаровден.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53