Истанбул посреща Великден и Първи май със засилени мерки за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската екзархия в Истанбул, този най-български дом в града край Босфора, е готова за посрещането на Великден - един от най-големите християнски празници, кулминацията на който ще бъде тази вечер.
В 22 часа тази вечер ще започне службата за Първото Възкресение, в полунощ ще се извърши традиционното обикаляне със свещи в двора на Екзархията, каза свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков.
По думите на председателя на българското църковно настоятелство Васил Лиязе общността на истанбулските българи, а също български туристи и други гости, които са дошли специално за великденските празници ще присъстват на тържествената служба за Първото Възкресение в българската Екзархия в квартала Шишли.
От областната управа на Истанбул съобщиха, че са засилени са мерките за сигурност около християнските църкви в Истанбул, където хиляди православни ще отбележат тази нощ Христовото Възкресение.
24 500 турски полицаи са мобилизирани от днес, за да охраняват сигурността на мегаполиса Истанбул във връзка с  утрешния първи май Международния ден на труда. Стотици полицаи ще бъдат разположени във всички квартали на града. Градският транспорт ще се движи нормално, но някои булеварди и улици ще бъдат блокирани за движение. Хеликоптери по въздуха ще наблюдават за сигурността, информираха от истанбулското валийство.
Целта е да не се допуснат сблъсъци, както в ставаше в предишни години на централния площад Таксим, който е емблематичен за турските синдикати. На този площад по време на първомайската демонстрация през 1977 г. бяха убити около 30 работници и правителството забрани провеждането на първомайски митинги на Таксим.  
Със съгласието на водещите синдикати, които са организатори на утрешния голям първомайския митинг, той ще се проведе в квартала Бакъркьой на брега на Мраморно море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53