Хиляди българи чуха в полунощ благата вест за Възкресението

| обновено на 01.05.16 в 10:04

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. В полунощ те се стекоха в патриаршеския храм да чуят благата вест за Възкръсването на Исус Христос. 

Тържественото богослужение, оглавено от патриарх Неофит, започна, след като в храма бе внесен пламъкът на Благодатния огън, пренесен от Йерусалим от делегация от архиереи - свещенослужители. Към полунощ светлините в храма угаснаха. Негово светейшество излезе от светия олтар със запалена свещ и раздаде на всички от светлината на възкресението - Неръкотворния огън, донесен от Божи гроб. Под звуците на църковни песнопения, начело със свещениците, облечени в светли одежди, миряните излязоха от храма в полунощ и патриарх Неофит тържествено обяви Христовото възкресение:

- Христос Воскресе! 
- Воистина Воскресе... 

СнимкаХиляди светлини от запалени свещи огряха площада пред патриаршеската катедрала. Веднага след възгласа "Христос Воскресе", отправен от патриарх Неофит, множеството потвърди вечната истина: "Воистина Воскресе!". Негово светейшество в своето послание акцентира на радостта от Христовото възкресение, което християните трябва винаги да носят в сърцата си, но и да проявяват в своите дела и отношение към ближните.
С тази радостна вест и с този благослов приветстваме всички вас със славното и всепобедно Христово възкресение, като още веднъж отправяме нашите първосветителски молитви към Всеподателя за мира и благоденствието на нашия благочестив народ , за неговия духовен и културен възход и за неговата ревност в съграждането на Христовата църква. Църквата на онзи, който отдаде себе си, за да ни избави от всяко беззаконие и ни очисти, за да му бъдем народ, избран, ревностен към добри дела. Мирът и любовта на възкръсналия от мъртвите господ наш Исус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички нас. Амин!

В празничното си послание по случай Великден Негово Светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит призова да ценим доброто и да търсим справедливостта:

Живеем в трудни времена. Нравствени ценности, които векове наред са били ясен ориентир за хората, крепили морала и споите в обществото. Ако мислено се подлагат на съмнение и отхвърляне и в тази обстановка на дезориентация, вълни от мигранти с различни вярвания, мироглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания. Нека Възкръсналият Спасител да просвети умовете и сърцата ни, да ни помага да преодоляваме трудностите и изпитанията, та всеки, който е в невидение, в отчаяние, в страдание, като види добрите ни дела и усети мира и топлината в сърцата ни, да се изпълни с радост и надежда, та на нашия поздрав "Христос Воскресе!“ да отвърне възторжено: "Воистина Воскресе!“.

На тържествената Великденска света литургия в храм-паметника "Св.Александър Невски" присъстваха стотици граждани и общественици, политици, сред които и президентът Росен Плевнелиев. Всеки християнин отнесе частица от божия огън в дома си. 

Сн: Община Велико Търново
Над две хиляди жители и гости на Велико Търново посрещнаха Възкресение Христово в средновековната крепост Царевец. Когато Великотърновският митрополит Григорий възвести благата вест на пет езика, забиха  камбаните  в крепостта и имаше празнични илюминации. Миряните си запалиха свещи от Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Владиката ги поведе в литийно шествие, озарено от 250 факли. Всички вярващи получиха великденски яйца,осигурени от община Велико Търново и фирми-спонсори.

Ловчанският митрополит Гавриил води богослужението в храма "Света Троица". Пред миряните той разказа за Христовото възкресение и чудото на благодатни огън и пожела.
Нека възкръсналият господ да дарува радост , да дарува здраве, да дарува много благополучие, да ни дарува вяра да съградим по-щастлив живот в нашия град и в нашата страна. Христос Воскресе!

С вяра за по-добро стотици отнесоха Благодатния огън в домовете си.

Богослужение за второ възкресение се отслужва днес във всички православни храмове в страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53