Преглед на чуждестранния печат

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призовава в интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“ към скорошна либерализация на визите за турски граждани. За целта Турция трябва да изпълни поставените й условия, но и съуправляващият в Германия Християндемократически съюз трябва да се откаже от съпротивата си срещу предложението, казва Щайнмайер, който е от социалдемократическата партия. 
Германският външен министър отхвърля обвиненията, че заради сделката за спиране на мигрантския поток към Европа официален Берлин си мълчи за проблемите със свободата на словото и положението на кюрдите в Турция. Отношенията с Анкара са „многопластови“. „Всеки трябва да знае, че Турция е от ключово значение за миграцията от обхванатите от криза близкоизточни държави“, отбелязва първият германски дипломат.

Вестник „Обзървър“ помества призив към американския президент Барак Обама да спаси примирието в Сирия. „Точно когато изглеждаше, че положението няма как да стане по-лошо, то стана“, пише вестникът, отбелязвайки гибелта на 27 души при взривяването на болницата в Алепо. „Атаката от военновъздушните сили на Башар Асад пасна на модела, по който преди примирието бяха целенасочено атакувани болници, училища и тържища. Това, което е променено днес, е че режимът, насърчен от руската подкрепа и засилен от прекратяването на огъня, едва си прави труда да отрича“. Призивите за възмездие „ще бъдат подминавани с презрение, както през последните пет години, докато основните външни актьори в тази трагедия не престанат да се боричкат за власт и не започнат да поемат отговорност“, пише изданието. Според „Обзървър“ не може да се очаква промяна в становището нито на Русия, чието военно изтегляне от Сирия е било само примамка за общественото мнение, нито на Иран, който гледа на Сирия като на още един фронт в борбата си със Саудитска Арабия, нито на арабските държави. Единственият, който може да „качи Путин на борда“, да върне враждуващите страни в Женева, да циментира примирието и да договори с Москва бъдещето на Асад, е Барак Обама. Предвид предишните му грешки, и в името на съкрушения сирийски народ, той е задължен поне да опита.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53