В цялата страна се отслужва Второ Възкресение

Снимка: БГНЕС

На пасха в неделния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Второ Възкресение. Евангелските текстове за чудото на възкресението се четат на различни езици.

Богослужението в митрополитската катедрала на София "Светя Неделя" оглави Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит:
Ще пожелая на хората да бъдат щастливи, честити, да следват Христа и да имат много радости в живота като Чеда Божии. За много години!

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Затова хиляди миряни се стичат към храма, за да запалят свещ и да се помолят.


В катедралния храм "Свето успение богородично" във Варна Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи вечерня. Той поздрави всички вярващи в храма с посланието, че "най-важно от всичко е братската любов и точно тази любов може да ни доведе до истинската вяра". 


СнимкаСнощи на празничното богослужение в крайморския град присъстваха и много румънци и руснаци, които са дошли не само за празниците, но и да посетят храмовете на България, за да усетят по-силно радостта от Христовото Възкресение. 


На великденско веселие Община Сливен събра жителите на града на площад „Хаджи Димитър“. Великденска света литургия беше отслужена по-рано в катедралния храм "Свети Димитър".
Областният град е пременен във великденска украса. 30 големи великденски яйца в тревните площи и 60 по-малки в клоните на достолепно дърво пред сливенското кметство. Малки и големи се снимат с тях от дни. Отец Силвестър донесе благодатния огън в Сливен. 

Сливенският митрополит Йоаникий заяви във великденското си послание:
Ако не опазим морала днес, утре ще бъде късно. Ако не предотвратим противоречията в обществото сега, след това ще бъде невъзможно. Ако не искаме да има раздори, трябва да разпалим християнската си любов. Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно. Лесно е да бъдеш тъмнина, но е гибелно. Дарувай ни, Христее напълно да се приобщим с тебе незалязващата светлина на твоето царство.

Стотицивярващи запалиха свещ на Възкресение Христово в най-стария храм в Плевен - 182-годишната църква „Свети Николай“. Вечернята с четене на Евангелието на чужди езици ще отслужи Плевенският митрополит Игнатий

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави българите с настъпването на Великден. В поздравително съобщение Плевнелиев призовава да „отворим сърцата си за страдащите, за обезверените, за търсещите утеха“.

Премиерът Бойко Борисов също отправи великденски поздрав:
Честит Великден! Да сте живи и здрави, всички да сме живи и здрави. Успехи и все напред!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53