Стотици потърсиха изцеление в лековит извор край Момчилград

В навечерието на Гергьовден стотици хора потърсиха изцеление в лековит извор край Момчилград. Вярва се, че в нощта на 5 срещу 6 май водата на връх Дамбалъ придобива магическа сила и потопените в нея болни оздравяват. Мястото се почита от християни и мюсюлмани, които днес също празнуват. 

За да стигнат до водата, хората изкачиха пеша стръмния връх. Някои от тях пристигнаха още по светло. Болните деца бяха превозени с високопроходими машини, осигурени от общината в Момчилград. Всички търпеливо изчакаха полунощ, когато, според вярванията, гората започва странно да шуми и идва Хадерлез - мюсюлманският вариант на Гергьовден. Празникът е единственият, който събира на едно място християни и мюсюлмани. Вярата в магията на този ден е толкова силна, че е надскочила границата на религиите. 


С настъпването на 6 май нощта на Дамбалъ се огласи от детски плач - родителите започнаха да потапят децата си в ледената вода. Те вярват, че така болните ще оздравеят и разказват как неми проговарят, обездвижени прохождат. Науката има обяснение - това е резултат от шока, който човек изпитва от досега със студената вода. Дошлите на Дамбалъ обаче вярват, че чудото е дошло от лековития извор и от светеца - Георги за християните и Хадър - за мюсюлманите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53