Отбелязваме Деня на Европа с културни и политически инициативи

| обновено на 09.05.16 в 09:47
Снимка: БТА

Знамето на Европейския съюз се издигна пред президентската институция тази сутрин на фона на химните на Европа и България. С тържествената церемония, в която участваха и гвардейци, се отбелязва Денят на Европа – 9 май. Церемонията се състоя в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова, председателя на Народно събрание Цецка Цачева, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

Посещения на ученици в Дома на Европа в София, литературно четене на истории за Европа от известни актьори, журналисти, спортисти и певци са само част от планираните събития по повод Деня на Европа.
Информационното бюро на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България отварят врати за ученически групи от цялата страна, които са заслужили посещение в Дома на Европа с участие в различни инициативи, състезания през изминалата година. Над 400 младежи ще научат повече важна информация и любопитни факти за ЕС и европейските институции пряко от хората, които работят в тях. 

Президентът Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент ще се присъединят за честванията на 9 май. Гостите ще се срещнат с учениците, ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от Обединена Европа, като ще дискутират как членството на България променя настоящето и бъдещето на страната. 

В четенето на историите ще се включат известни актьори, журналисти, спортисти, певци, а самото четене ще може да се проследи на живо точно в 19 часа днес на интернет страницата на Европейския парламент.

Емблематични сгради в София, Варна и Бургас ще бъдат осветени в цветовете на европейския флаг довечера, в 21 ч. 

На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа, в която призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

Във Велико Търново честването ще започне с парад на знамената на страните-членки на Европейския съюз. Ще участват студенти, ученици, мажоретки и деца в карнавални костюми. В централния градски парк ще има детски празник, а вечерта ще бъде излъчен спектакълът "Царевград Търнов – звук и светлина".

Денят ще бъде отбелязан в Смолян с Фестивал на езиците. Организатори са Гимназията с преподаване на чужди езици "Иван Вазов" в партньорство с Европейски информационен център "Европа Директно" – Смолян.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53